Op 15 maart wordt de Esma gevierd tijdens Espresso Martini Day

‘Something that’s gonna wake me up, then fuck me up’ is de suggestie waarmee de Espresso Martini aan de verovering van de wereld begon. Een Amerikaans model vroeg dit in 1983 aan de legendarische bartender Dick Bradsell in de Soho Brasserie in Londen. Hij maakte haar een Vodka Espresso, die we inmiddels wereldwijd kennen als Espresso Martini. Op 15 maart vieren we deze cocktail tijdens Espresso Martini Day.

Espresso Martini Day

Hij combineerde voor het model wodka met verse espresso, koffielikeur en suiker in een shaker na wat geschud serveerde hij haar nieuwe bitterzoete verslaving. Bradsell had ook best een logische verklaring waarom hij deze ingrediënten mixte. Wodka was de hippe drank van het moment en het koffiezetapparaat in de bar stond zo dichtbij dat overal koffiedik lag. Zijn eerste ingeving was dus om wodka met koffie te combineren. De geboorde van een moderne klassieker.

Welk model?

Vanaf het moment dat de Espresso Martini een hit werd, wordt er over de identiteit van het model gespeculeerd. De een zet dat het om Kate Moss ging en de ander zegt Naomi Campbell. Dat deze dames destijds 9 en 13 waren, vergeet men vaak voor het gemak. En laten we daarbij eerlijk zijn: het beste van een goede bartender is het luisterend oor en dat je ‘geheimen’ als gast nooit prijs worden gegeven.

Drie koffiebonen

Iedereen die je een Espresso Martini serveert garneert de cocktail altijd met drie koffiebonen. Maar waarom is dit? Er wordt gezegd dat ze staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. De manier van garneren zou zijn geïnspireerd door hoe in Italië traditioneel sambuca wordt geserveerd. De bonen zijn eetbaar, maar of je hier vrolijk van wordt?

Espresso Martini

Ingrediënten

  • 50 ml Tia Maria (of een andere koffielikeur)
  • 25 ml wodka
  • 25 ml espresso (afgekoeld)
  • 5 ml suikersiroop
  • Garnering: 3 koffiebonen

Maken

Doe alles in een shaker gevuld met ijs, schudt goed door (8/10 seconden of tot de shaker condenseert). Strain de inhoud daarna in een Martini-glas.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.