Nieuwe kombucha van BATU neemt je mee naar de Poolcirkel

BATU Northern Light is de nieuwe kombucha van het merk die je meeneemt naar de Poolcirkel waar in de winter 40 graden onder nul wordt. Op diezelfde plek vind je in de zomer een heel bijzondere oranjegele poolbes, de kruipbraam. Daar heeft BATU de Northern Light, een friskruidige, ongefilterde limited edition kombucha mee gemaakt.

Toen de Vikingen voor het eerst het Noorderlicht waarnamen, was het voor hen de schimmen van wapengekletter van de goden, de Inuit uit Canna zagen er dode zielen in en voor de Finnen was het de staart van een mythische poolvos. Pas in 1902 ontdekte de Noorse wetenschapper Kristian Birkeland pas wat het daadwerkelijk was.

BATU kombucha Poolcirkel

Botsende zonnedeeltjes in de atmosfeer zorgen voor het fenomeen dat Aurora Borealis wordt genoemd, ofwel het Noorderlicht. Inmiddels zijn er zelfs momenten dat je het in Nederland kan waarnemen, maar dit prachtige schouwspel van de natuur kun je het beste ervaren onder een heldere sterrenhemel wat dichter bij de noordpool op het noordelijk halfrond.

Kruipbramen

In Scandinavië zijn kruipbramen een van de bessen die je in de wilde natuur tegenkomt. In Zweden is het zelfs dat het plukken ervan voor eigen consumptie een grondrecht is. Ze groeien op de bodem en houden van natte en veenachtige grond. Daardoor kan het vinden nog wel eens een flink taakje zijn. Als je de rode bessen wil omschrijven qua smaak, dan zijn ze een combinatie van frambozen, aalbessen, abrikozen en passievruchten.

BATU Northern Light

Verder is deze speciale editie van BATU gemaakt van thee van Japanse sencha, gist en bacteriën (de SCOBY), Zweedse dennennaalden en jeneverbessen. Dit heeft dertig dagen gefermenteerd tot een kruidige kombucha. Daar worden dan de kruipbramen aan toegevoegd om nog eens zeven dagen te fermenteren. Dat levert een bijzonder kruidige en friszure kombucha op.

Van deze limited edition zijn er 600 flessen gebotteld en ze zijn te krijgen via de site van BATU.

Wes van Geneijgen