
Whiskymerk Glenmorangie heeft een derde editie van The Cadboll Estate gereleased. Deze serie staat voor de ‘van veld tot glas’ filosofie van het bedrijf. Het is een echte Schotse Highland whisky die vijftien jaar is gerijpt. Qua smaak heeft The Cadboll Estate iets nootachtigs met een kruidige twist.
De Cadboll Estate van Glenmorangie ligt op een (flinke) steenworp van de distilleerderij op het schiereiland Easter Ross. Dat ligt tussen de Moray Firth en de Dornoch Firth. Een rustige, landelijke plek met veel ruimte, eindeloze gerstvelden en mooie stranden die met de wisseling van de seizoenen enorm tot leven komen.
Glenmorangie Cadboll Estate-serie
Dr. Bill Lumsden, Director of Whisky Creation bij Glenmorangie, wilde de essentie van Schotland breder delen in een serie single estate whisky’s. Dat is de reden voor de geboorte de Cadboll Estate-serie. Iedere release begint bij de eigen gerstvelden. Die planten en oogsten ze volgens de specificaties van Lumsden. Daarna malen ze de gerst en gedistilleerd in de ketels van het whiskymerk.
Sherryvaten
Lumsden over deze derde editie van The Cadboll Estate: “Gemaakt bij Glenmorangie van veld tot glas, vangt onze Cadboll Estate-serie de ware essentie van onze Highland-wereld op voor whiskyliefhebbers om te ervaren, waar ze zich ook bevinden. Met daarin een deel whisky dat gerijpt is in vaten waarin Amontillado, mijn favoriete sherry, heeft gerijpt, voegt de derde release van Glenmorangie Cadboll Estate prachtige sherrytonen toe aan de unieke smaak van onze gerst.”
Specerijen en noten
Lumsden bedacht hoe hij smaaktonen van specerijen en noten toe kon voegen aan de zachtheid van de Glenmonrangie whisky’s. Daarom koos hij ervoor om twee aparte gerstoogsten te laten rijpen op Amerikaanse eikenhouten bourbonvaten. Dat versterkte de romige diepten van de whisky. Met het idee van hazelnoot, toffee en kruidnagel in gedachten, werd een klein deel in vaten Amontillado sherry gerijpt. Die twee whisky’s zijn na vijftien jaar weer bij elkaar gebracht als de derde batch The Cadboll Estate.
- 12 betaalbare Michelinrestaurants in Nederland onder de 90 euro - 17 november 2025
- Bij Monarh in Tilburg proef je moderne, ingetogen verfijning - 15 november 2025
- Aanrecht, koelkast of vriezer: zo bewaar je verse kruiden - 15 november 2025