Hermit Gin omarmt de Zeeuwse kust en is fris, floraal en zilt

Hermit Gin is zo’n gin die je een keer proeft en daarna altijd in je drankkast staat. Het heeft er alles mee te maken dat het een echte gin is, maar wel met een smaakprofiel dat je -zeker in Nederlandse gins- niet snel tegenkomt. Eigenlijk vangt de gin de essentie van de Zeeuwse kust, met name de Oosterschelde, perfect in een fles: fris, zilt met een vleugje floraal.

Je zou dan ook denken dat een echte Zeeuw achter dit merk zit, maar het is een samenwerking van enkele mannen uit Den Haag. De gin zelf wordt bij Van Toor Distillery in Vlaardingen gedistilleerd. Toch is het een gin die op alle manieren met de zee speelt. Hij is bijvoorbeeld ideaal als slok ná een oester.

Botanische ingrediënten

Dat heeft alles te maken met de acht botanicals waarmee de gin wordt gemaakt. De basis is zoals bij bijna iedere gin: jeneverbes en korianderzaad. Daar worden nog verschillende botanische ingrediënten aan toegevoegd om tot deze bijzondere gin te komen. Onder meer nootmuskaat, zoethout, sinaasappelschil, blauwe lis, kaneel en kardemom worden toegevoegd als botanicals. En om het helemaal af te maken ook nog een scheutje Oosterscheldewater.

Hermit Dutch Coastal Gin

Op het gebied van branding hoef je oprichter Willy Mooren niks uit te leggen. Het verhaal van het merk begint bij de verpakking van de gin tot in de styling van de fles. Daarbij speelt de ‘Hermit Crab’ een grote rol en daarnaast springt de nautische kaart in het oog. Dat is dus al een prettige ervaring en dan moet de fles zelf nog open.

Als je dat doet, is het eerste wat je opvalt de geur van jeneverbes. De gin is zacht in de neus, zelfs een beetje ziltig en je herkent iets van citrus. Bij het puur proeven valt gelijk op hoe fluweelzacht hij is, je merkt bijna geen alcoholsmaak. Het ziltige en de citrus merk je bij het drinken zeker, al zijn dit vooral genuanceerde tonen die zorgen voor een heerlijke smaakervaring.

Oesters

Dat maakt het een perfecte gin om te paren met schaal- en schelpdieren. Zo gaat Hermit Gin uitermate goed samen met oesters. Tip van de makers: als je net een oester hebt gegeten, giet een shotje Hermit in de oesterschelp. Zo vind je Hermit vaak op allerei beursen met professioneel oestersteker Don Ostra.

Perfect serve

Wil je een klassieke gin-tonic maken met Hermit Gin dan heb je er 50ml van nodig en daar doe je 150 ml Fever-Tree Mediterranean Tonic bij. Ter garnering grapefruitschil en zeekraal. Willy doet het hieronder even zelf voor. Cheers!

Wes van Geneijgen