
De schoolvakanties zijn door het hele land begonnen, dus de zomer is nu echt in het land. Er is dan natuurlijk niets fijner dan met de pootjes omhoog te genieten van een middagje op een terras of thuis in de tuin. Voor thuis is het handig als je toch kan genieten van een paar van je favoriete cocktails. Een paar van de beste bartenders van Nederland hebben drie nieuwe zomercocktails voor je ontwikkeld.
In 2015 is er in ons land iets drastisch veranderd. Toen kwam namelijk de Gin-Tonic in ons land en werd echt populair. Dit was de aftrap van veel meer ‘eigen’ gedistilleerde dranken in ons land en het begin van een vernieuwde cocktailcultuur in Nederland. Hoewel we geen bar meer bij de The World’s 50 Best Bars hebben, gingen een paar Nederlandse bartenders wel richting Athena waar drie bars: Line, Baba au Rum en The Clumsies wel in de lijst staan. Dat leverde drie geweldige nieuwe zomercocktails op.
Nieuwe zomercocktails
Ze gingen erheen om inspiratie op te doen voor nieuwe zomerdrankjes. Niet alleen voor in hun eigen bars, maar ook om thuis te maken. Je moet er wel iets meer voor doen dan ‘vul een Copa-glas met ijs, schenk er de gin bij en daarna de tonic’.

Tales & Spirits
Joep van Koolwijk van cocktailbar Tales & Spirits wordt vrolijk van de combinatie van gin en bubbels. Met Fords Gin liet hij zich in Griekenland inspireren door de god van de wijn, Dionysos.
Dionysos’ Disposition
- 40ml Fords Gin
- 10ml citroensap
- 10ml limoensap
- 10ml suikersiroop
- 2 plakjes komkommer
- 2 scheutjes sinaasappelbitters
- Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn
Garnering
- Plakje komkommer
- Takje rozemarijn
Bereiding
Vul een hoog (highball) glas met ijsblokjes. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de bruisende wijn, in de shaker. Shake alles kort door. Schenk de cocktail door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn totdat het glas mooi vol zit. Garneer met twee plakjes komkommer en een takje rozemarijn.
The Tailor
Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken konden creëren. Hij ontwikkelde de See Them Coming, een twist op de aperitief-cocktails.

See Them Coming
- 25 ml Jack Daniel’s Bonded
- 25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
- 25 ml Aperol
- 35 ml limoensap
- Een paar druppels zout water
Garnering
- Limoenschil
Bereiding
Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem wat te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.

Sins of Sal
Martin Eisma van Sins of Sal heeft een zoet en vol, maar toch fris en zomerse cocktail gemaakt met de Gold Rush Fizz. De basis is Woodford Reserve, maar om hem verder te maken moet je toch even de keuken in.
Gold Rush Fizz
- 40ml Woodford Reserve Bourbon
- 20ml citroensap
- 15ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
- 2 scheutjes Angostura bitters
- 60ml (droge) appelcider
Garnering
- Bijenpollen
Bereiding
Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort. Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit. Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien.
Siroop
- 100ml kokoswater
- 250ml bloemenhoning
- 10ml oranjebloesemwater
- 2,5gr zeezout
Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat alles mooi gemengd is. Laat de siroop afkoelen voordat je hem in een cocktail gebruikt.
Dat zijn drie nieuwe zomercocktails om de zonnige maanden mee af te trappen.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025