
Kombucha is hip en je ziet het op steeds meer plekken opduiken. Het is misschien nieuw in Nederland, maar het is een eeuwenoude gefermenteerde drank. Die wordt gemaakt van gezoete thee en een kolonie van bacteriën en gist (een scoby) die zorgt voor de fermentatie. Tijdens dit proces zet de scoby suiker om in gezonde zuren en probiotica met als resultaat een bruisende, lichtzure drank (fizzy bubbly).
Dat geeft Kombucha gezondheidsvoordelen waardoor het nu ook een hip drankje in de welnessscene is en bij iedereen die druk is met gezondheid. Door de manier waarop kombucha gemaakt wordt, is er veel mee te doen qua smaak. Want bijna iedere kombucha heeft een ander smaakprofiel, dat is waarom chefs er ook met veel interesse naar kijken.
Bijzondere smaakprofielen
De smaakprofielen van verschillende kombucha’s is heel divers. In de basis hebben ze allemaal een licht zuurtje en zijn ze natuurlijk bruisend. De toegevoegde ingrediënten die tijdens de secundaire fermentatie toegevoegd worden zorgen voor de algehele smaak. Dat kan van fruitig tot kruidig tot bloemig zijn. Ideaal om mee te experimenteren.
Culinaire kombucha
Steeds meer chefs onderzoeken wat ze in hun keukens kunnen met fermentatie. Logisch dat ze daarom heel nieuwsgierig zijn naar kombucha en de smaakprofielen. Met kombucha is in de keuken nog best veel te doen. In een dressing, als marinade en natuurlijk ook in desserts. Het voegt een nieuwe smaakdimensie toe.
Gezondheidsvoordelen
De gezondheidsvoordelen van kombucha worden toebedeeld aan probiotica. Die ontstaan met behulp van de scoby tijdens het fermentatieproces. De gezonde zuren en probiotica die uit de suiker worden gehaald helpen bij de spijsvertering en kunnen het immuunsysteem een boost geven. Bovendien bevat kombucha antioxidanten en enzymen die goed zijn voor je lichaam.
Zelf maken
Om thuis zelf kombucha te brouwen heb je een paar dingen nodig. Ten eerste heb je een scoby nodig, die is inmiddels op veel plekken te krijgen. Om te beginnen moet je thee zetten, suiker toevoegen en dit laten koelen. Daarna voeg je de scoby toe en laat je het tijdens een bepaalde periode fermenteren. Na de eerste fermentatie is het met behulp van kruiden, specerijen en fruit helemaal mogelijk om een geheel eigen smaakprofiel te creëren.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025