
Voor iedereen die van een goede cocktail houdt, is het best een topidee om een thuisbar te creëren. Dat is dé ideale plek om thuis een gezellige sfeer te creëren voor jezelf en gasten. Grote vraag is dan: hoe maak je een thuisbar en wat heb je ervoor nodig? Met deze paar simpele stappen maak je een thuisbar die bij je past.
1. Kies de perfecte plek
Je hoeft niet letterlijk een hele bar of een hele kamer vrij te maken. Een hoekje in de woonkamer, keuken of eetkamer is vaak genoeg. Dat kan een wandplank, een kastje of zelfs een stijlvolle barkar op wieltjes zijn. Het belangrijkste is dat de plek praktisch en makkelijk bereikbaar is.
2. Verzamel je basisdranken
Als je de plek hebt gekozen, dan heb je verschillende zaken nodig. Te beginnen met een selectie basisdranken die je kan gebruiken voor een breed scala aan cocktails.
- Wodka – veelzijdig en geschikt voor talloze cocktails zoals een Moscow Mule of Cosmopolitan.
- Gin – essentieel voor een klassieke Gin-Tonic of Negroni.
- Rum – kies voor een witte rum (voor Mojito’s) en een donkere rum (voor Dark ’n’ Stormy).
- Tequila (en Mezcal) – perfect voor Margarita’s of een Tequila Sunrise.
- Whisky – ga voor een bourbon (bijvoorbeeld voor een Whiskey Sour) en eventueel een rokerige single malt.
Voor een extra touch kun je likeuren toevoegen, zoals:
- Triple Sec (voor Margarita’s of Cosmopolitan).
- Amaretto (voor een Amaretto Sour).
- Vermout (droog voor Martini’s of zoet voor Negroni’s).
3. Mixers en garnituren
Om cocktails te maken heb je meer nodig dan alleen alcohol. Zorg dat je een aantal eenvoudige mixers en garnituren op voorraad hebt:
- Mixers: Tonic, sodawater, ginger ale, cola en vruchtensappen (sinaasappel, cranberry, ananas).
Garnituren: - Vers fruit: citroen, limoen, sinaasappel.
- Kruiden: verse munt, rozemarijn.
- Overig: olijven, cocktailkersen, suiker en zout (voor randjes van glazen).
4. De juiste bartools
Een goede thuisbar heeft niet veel tools nodig, maar een paar basistools zijn handig:
- Cocktailshaker – om ingrediënten goed te mixen.
- Barmaatje (jigger) – om nauwkeurig te meten.
- Barlepel – voor het roeren van drankjes.
- Muddler – om ingrediënten zoals munt en suiker fijn te kneuzen.
- Zeef (strainer) – om ijs en stukjes uit je cocktail te houden.
- Scherp mes en snijplank – voor garnituren.
- IJsblokjeshouder of ijscrusher – want ijs.
5. Passend glaswerk
Elk drankje smaakt beter in het juiste glas. Dit zijn de standaard glazen waar je een heel end mee komt:
- Tumblerglazen – voor whisky en eenvoudige cocktails zoals een Old Fashioned.
- Highballglazen – voor longdrinks zoals Gin-Tonic.
- Cocktailglazen – voor Martini’s of Margaritas.
- Wijnglazen – handig voor wijn, maar ook sangria of spritzers.
6. Handige Extra’s
Als je de basics op orde hebt, kun je wat luxe toevoegen:
- Een ijsemmer met tang.
- Een barkar of wandplank voor een georganiseerde uitstraling.
- Een klein koelkastje voor mixers en sapjes.
- Een krijtbord voor cocktailrecepten of een dagmenu.
Met deze basis heb je een geweldige thuisbar gecreëerd, dan is het de kunst om de basis van cocktails onder de knie te krijgen en daar verder mee te experimenteren.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025
Eén reactie