5 heerlijk zomerse cocktails met thee in de hoofdrol


Hoewel ik een echte koffiedrinker ben en dankzij de nieuwe koffiemachine hier steeds meer koffiecocktails gemaakt worden. Ben ik toch altijd heel nieuwsgierig naar hoe thee gebruikt kan worden in cocktails. Zeker in de zomer kan het een kruidige en ook frisse touch geven aan een cocktail. Dit zijn vijf heerlijke cocktails met thee in de hoofdrol.

The Real Dill

  • 40 ml Gustav Tilli – Dill Vodka (ook mogelijk om eigen vodka te infuseren met dille)
  • 30 ml gekoelde rooibosthee
  • 30 ml druivensap
  • 25 ml citroensap
  • 15 ml rooibostheesiroop (gelijke delen suiker en rooibosthee)
  • IJsklontjes
  • Takje dille
  • Schijfje (gedroogde) sinaasappel

Doe alle ingrediënten behalve de tonic en garnituur in een shaker en shake tot de cocktail ijskoud is. Double strain (uitschenken door de zeef en daarna nogmaals door een fijne zeef halen) en schenk uit in een longdrinkglas. Garneer met een takje dille en een schijfje (gedroogde) sinaasappel.

G&Tea

  • 50 ml Bareksten Botanical Gin
  • 20 ml gekoelde groene thee
  • 15 ml citroensap
  • 10 ml lavendelsiroop
  • 3 druppels schuimbitters (online te koop)
  • IJsklontjes
  • Muntblaadjes

Vul een shaker met alle ingrediënten behalve de munt en shake tot de cocktail ijskoud is. Double strain (uitschenken door de zeef en daarna nogmaals door een fijne zeef halen) en schenk uit in een mooi glas. Garneer met muntblaadjes.

Don Papa Chai Highball

60 ml Don Papa Rum
20 ml chaisiroop (gelijke delen suiker en chaithee)
100 ml ginger ale
10 ml limoensap

Vul een longdrinkglas met ijs en voeg hier de chaisiroop, rum en limoensap aan toe. Top af met ginger ale. Roer het geheel rustig door om te mengen.

Haku Matcha Martini

  • 80 ml Haku Vodka
  • 20 ml limoensap
  • 20 ml matchasiroop (gelijke delen suiker en matchathee)
  • IJsklontje

Vul een shaker met alle ingrediënten en shake tot de cocktail ijskoud is. Double strain (uitschenken door de zeef en daarna nogmaals door een fijne zeef halen) en schenk uit in een gekoeld glas.

Kyoto Club

  • 50 ml Suntory Roku Gin
  • 25 ml gekoelde groene thee
  • 25 ml citroensap
  • 15 ml frambozensiroop
  • IJsblokjes
  • 3 frambozen

Vul een glas met ijs en voeg alle ingrediënten toe behalve de frambozen. Roer voor ongeveer dertig seconden en garneer met een paar frambozen.

Wes van Geneijgen