
Steeds meer gerechten uit de Mexicaanse keuken zijn gemeengoed in veel keukens in Nederland. Alleen hebben we lang nog niet door wat alle gerechten nu precies zijn en hoe ze heten. Dat is waarschijnlijk ergens fout gegaan toen een marketinggenie in Nederland tortilla’s als wraps is gaan verkopen. Hoogste tijd voor een Mexicaanse keuken 101 met uitleg van wat nu precies een taco, burrito, enchilada en fajita is.
Dat zijn namelijk de basisgerechten in de Mexicaanse keuken, naast guacamole en een vorm van nacho’s natuurlijk. Alleen gebruiken we dus allerlei benamingen door elkaar, terwijl ieder gerecht gewoon een originele naam heeft. Hoogste tijd om eens te kijken wat nu alles precies is en hoe we het dan voortaan gaan noemen. Dit is het verschil tussen de taco, tortilla, burrito, enchilada, fajita en quesedilla is.
Tortilla
De basis van alle gerechten die we hier uitlichten hebben een ding gemeen: de basis is een tarwe- of maïstortilla. Hoe we die dingen in Nederland wraps zijn gaan noemen, is mij nog altijd een raadsel. Zo’n tortilla wordt gevuld met allerlei ingrediënten en soms komt er ook nog wat aan de buitenkant terecht. Wat er precies ingaat of aan de buitenkant terechtkomt is wat de naam bepaalt van het gerecht.
Taco
Een taco wordt gemaakt met maïstortilla’s die er in een zachte en harde variant zijn. De harde taco zie je vooral in Amerika want die komt uit de Tex-Mex keuken. In Mexico is een taco overwegend altijd gemaakt met een zachte maïstortilla. Deze wordt dubbelgevouwen en gevuld met allerlei ingrediënten. Taco’s worden gezien als snack, tussendoortje en nooit als volledige maaltijd. Vandaar dat je ze altijd in veelvoud op een menukaart ziet staan.
Burrito
Een burrito is een grote tarwetortilla die je eigenlijk met alles kan vullen, zolang er maar bonen in zitten. Zonder bonen is het namelijk geen burrito. Ook is het essentieel dat een burrito opgerold wordt. Qua vulling zit er ook vaak een vorm van rijst in en meer ingrediënten dan bij een taco. Dat heeft er alles mee te maken dat een burrito wel gezien wordt als een volledige maaltijd.
Fajita
Een fajita wordt ook gemaakt met een tarwetortilla. Die gevuld wordt met flink wat vlees en groenten. Het belangrijkste van een fajita is dat hij gevuld wordt met gegrild vlees in combinatie met paprika en uien. In Mexico wordt hij altijd als losse componenten geserveerd, zodat je hem aan tafel zelf vult en oprolt. Dit is trouwens een Tex Mex-gerecht dat omarmd is in de Mexicaanse keuken.
Enchilada
We gaan door met het oprollen van maïstortilla’s, want dat is de basis van de enchilada. Deze tortilla wordt meestal gevuld met kip (of rundvlees) met allerlei ingrediënten, opgerold om daarna in een ovenschaal te belanden. Dan overgiet je hem met een (pittige) tomaten- of chilisaus en strooi je er kaas overheen. Daarna verdwijnt dit alles in de oven om de kaas te laten gratineren.
Quesedilla
Heel simpel gezegd is dit de Mexicaanse versie van een tosti. Voor een quesedilla worden twee maïstortilla’s gevuld met iets van vlees en kaas en dan in de pan gebakken. Je kan de vulling natuurlijk zelf helemaal aanpassen, maar de kaas is wel essentieel. Want als die smelt maakt hij een geheel van alles in de pan en krijg je de perfecte quesedilla.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.