
Met veel bombarie kwam Albert Heijn eind 2020 met een nieuwe eigen appel op de markt, de SPRANK. De supermarktketen is twee jaar aan het ontwikkelen geweest om het gewenste resultaat te bereiken. Dat werd een sappige, volzoete, knapperige appel met een zuurtje en een bite. Onlangs werd hij uitgeroepen door consumenten als Beste Product van het Jaar. En vanaf november ligt hij weer op de groente- en fruitafdeling.
In een wereld waar de Elstar, Jazz, Granny Smith en Pink Lady populaire appels zijn, is het lastig om een nieuwe soort op de markt te brengen. Toch is het Albert Heijn gelukt om in samenwerking met de eigen telers in de Betuwe, Flevoland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Zeeland een nieuwe lokale appel te produceren en introduceren.
Appelleveranciers
Bij de introductie van de appel gaf toenmalig directeur Vers bij de supermarkt, Constantijn Ninck Blok, het volgende aan: “Klanten geven steeds vaker de voorkeur aan verse en lokale producten. Met de lancering van SPRANK sluiten we aan bij deze behoefte. We willen dat klanten met vertrouwen producten kunnen kopen die aan hun verwachtingen voldoen.”
Sprank appel
Aan het bedenken van de naam is natuurlijk veel tijd besteed. Uiteindelijk is er voor gekozen voor SPRANK. Omdat de naam en uitstraling zijn Hollands, licht, modern, speels, tijdloos én hebben karakter. Sprank klinkt sappig en knapperig. De betekenis ligt in de buurt van tintelen, schitteren en inspireren. Daarbij hoort een aanstekelijke vrolijkheid. De verwijzing naar sprankelend geeft iets fris en vernieuwends aan de appel. Dat maakt het een echt nieuwe appel.
Smaak
Zelf ben ik een echte Pink Lady liefhebber. Ik houd namelijk niet van té zoet, té zuur en niet stevig als het om een appel gaat. De Pink Lady is precies goed in balans. Een tijdje geleden viel me op dat de SPRANK bij de Appie altijd rond de 2,29 euro per vier kost, terwijl alle andere appels in een setje van vier 3 euro of meer kosten. Zo heb ik hem eens geprobeerd en is het daarna de standaard ‘huisappel’ geworden. Dat heeft er mee te makend at hij sappig, volzoet is met een klein zuurtje en vooral ook een echte bite.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.