
Dat online supermarkt Crisp altijd voorop staat qua innovatie is algemeen bekend. Maatregelen om voedselverspilling tegen te gaan, kennen ze er op verschillende fronten. Een van de nieuwe innovaties op dat gebied: beurs zomerfruit krijgt van Crisp een tweede leven als Gekneusde Kombucha. Daarmee krijgen Hollandse aardbeien en frambozen toch nog een kans.
Crisp Gekneusde Kombucha
De Noord-Brabantse fruitteler Wil Beekers van Beekers Berries houdt elke zomer een deel onverkoopbaar rood fruit over. Dat is dan fruit dat tijdens de oogst een beetje beschadigd is, maar voor de rest perfect van smaak is. Met dit fruit is Crisp naar het Amsterdamse Yaya Kombucha gegaan om zo een frisse kombucha te maken. Die is vanaf nu tijdelijk te koop in de Crisp-app.
Natuurlijke vijanden
Om schade aan de teelt te voorkomen, werkt de Brabantse fruitteler met natuurlijke vijanden, zoals verschillende insecten. Wil Beekers over zijn visie: “Alles wordt met de hand geplukt, maar de naam zegt het al: zacht fruit is zacht, en dus kwetsbaar. Soms loopt het fruit beurse plekjes op tijdens het plukken en kan dan gaan ‘bloeden’. Of soms is het fruit niet mooi genoeg gegroeid voor de reguliere verkoop. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om te verduurzamen, dus het is geweldig dat we dit fruit zo een nieuwe bestemming geven. Het uiterlijk van de berries verdient dan misschien geen schoonheidsprijs, maar de smaak doet dat zeker.”
Kombucha de oplossing
Korte ketens zijn bij Crisp heel belangrijk. Marieke Keijsers, category manager bij Crisp, zegt hierover: “We geloven in een circulaire keten en houden niet van verspilling. Helemaal niet als er smaakvol seizoensfruit van onze telers overblijft, omdat het er wat minder mooi uitziet. Voor dit fruitige frisje brachten we daarom twee van onze favoriete leveranciers samen: Beekers Berries leverde het gekneusde fruit en samen met YAYA Kombucha maakten we er een dorstlesser van met de zoete smaak van de zomer.”
De natuur haar werk laten doen
De Gekneusde Kombucha van Crisp wordt gemaakt door het Amsterdamse YAYA Kombucha, dat met behulp van wilde fermentatie de lekkerste kombucha brouwt. Het proces begint met een zoete thee, waaraan je een cultuur van gisten en bacteriën toevoegt: een zogenaamde scoby. Daarna doet de natuur zijn werk. Na een aantal weken fermenteren verandert het in kombucha.
Charlotte Krijger van YAYA Kombucha: “Het fruit van Beekers Berries bleek de perfecte natuurlijke smaakmaker voor een heerlijk zomerse smaak. Als friszure tegenhanger voegden we ook wat biologisch citroensap toe. We hebben verhoudingen getest en vooral veel geproefd. Het resultaat? Je proeft de kracht van het seizoen en puur natuur terug.”
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025