Zo maak je de perfecte biefstuk in de airfryer

Dat je in een airfryer meer klaar kan maken dan alleen friet en snacks weet iedereen wel. Maar wat is dan echt lekker om te maken? De eerste experimenten met onder andere spruitjes en krokante kippenvleugels waren zeer geslaagd. Hoogste tijd om een écht experiment te doen: de perfecte biefstuk, maar dan uit de airfryer.

Het doel van een experiment is altijd om erachter te komen of iets al dan niet werkt. Waarom ik vermoed dat dit een goed idee is? Dat heeft alles te maken met de manier van verwarmen van een airfryer. Sowieso heb je een constante, stabiele temperatuur. Bij het garen van een biefstuk zorgt dat ervoor dat hij aan de buitenkant mooi dichtschroeit en tegelijkertijd aan de binnenkant lekker mals en sappig blijft zónder uit te drogen.

Dunne of dikke biefstuk

De eerste conclusie van het experiment: het vetgehalte van de biefstuk doet er toe. Een ‘mager’ biefstukje is wat lastiger om echt goed te krijgen. Daar heb je dan vooral een marinade voor nodig. Of in ieder geval peper, zout en een wat vette olie.

Daarentegen zijn mooie stukken vlees als een ribeye en entrecote die goed gemarmerd zijn ideaal om te bereiden in de airfryer. Ook hier is het credo: uitproberen. Daarom is het goed om het eerst eens met een kleinere biefstuk te proberen voor je overgaat op de grote (en duurdere) stukken vlees. Want om bijvoorbeeld een filet mignon van vijf centimeter dik perfect medium rare te krijgen zonder verkoolde buitenkant vergt wat oefening.

Perfecte biefstuk in de airfryer

Om je alvast op weg te helpen, wat tips om tot het beste resultaat te komen. Een mager stuk biefstuk marineer je ongeveer 30 minuten en zo komt hij ook gelijk op kamertemperatuur. Sowieso is dat misschien een van de belangrijkste stappen: laat je vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen.

Je komt al een eind als je de steak alleen met peper, zout en een beetje olijfolie bestrijkt. Daarbij komt ook: verwarm de airfryer goed voor. Zie het als een biefstuk in de pan klaarmaken, dan moet je de pan ook altijd goed heet hebben voor je de biefstuk erin legt. De kooktijden voor iedere garing staan onder het filmpje.

Kooktijd

  • Rare: 5 tot 6 minuten
  • Medium rare: 7 tot 8 minuten
  • Medium: 10 tot 12 minuten
  • Medium well: 14 minuten
  • Well done: 16 minuten

Laat je biefstuk altijd even 5 (het liefst 10) minuten rusten voor je hem aansnijdt.

Algemene tips

Zoals met alles in de airfryer is het niet handig om het hele mandje van de airfyer te bedekken met biefstuk. Dat maakt echt verschil tijdens het bakken. Naast een marinade is een ‘dry rub’ altijd een goed idee. Als je de biefstuk insmeert met een mengsel van twee delen bruine suiker en een deel peper en zout en dit 10 minuten in laat trekken, dan krijg je hierdoor al een zeer mooie krokante korst. Een andere tip is een eigengemaakte knoflookboter of zelfs een ansjovisboter. Dat is en blijft een van de lekkerste bijgerechten bij een biefstuk.

Wes van Geneijgen