Het is makkelijk om van kliekjes wafels te maken, zo doe je dat

Wafels van kliekjes

In Nederland zijn we dol op wafels. Het is zelfs op 25 maart Dag van de Wafel. Dat is de dag dat de wafel in het zonnetje gezet wordt. Maar het is ook een ideale dag om je restjes een tweede leven te geven. Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, heeft drie bijzondere recepten om van je restjes nog een lekkere wafel te maken. Je maakt namelijk van restjes stamppot of risotto verrassend lekkere wafels.

Hoe bewaar je wafels het beste?

Wafels over? Door ze goed te bewaren, voorkom je verspilling en geniet je er langer van. Too Good To Go geeft deze drie tips:

  • Luchtdicht bewaren: Laat de wafels helemaal afkoelen en bewaar ze in een afgesloten verpakking of diepvrieszak. Zo blijven ze tot drie dagen goed op kamertemperatuur.
  • Koelen voor langere houdbaarheid: In de koelkast blijven wafels in een afgesloten doos tot vijf dagen vers.
  • Invriezen: Geen zin om ze meteen op te eten? Wikkel de wafels in bakpapier en doe ze in een diepvrieszak. Ze blijven drie maanden goed. Ontdooi op kamertemperatuur en maak ze krokant in de oven of broodrooster.

Drie originele wafelrecepten met kliekjes

Stamppotwafels met zuurkool en kimchi

Heb je nog stamppot of aardappelrestjes over? Maak er hartige wafels van met een Aziatische twist.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 250 g aardappelrestjes
  • 1 wortel (in plakjes)
  • 1 ui (in ringen)
  • 100 g zuurkool
  • 100 g spekblokjes
  • 50 ml karnemelk
  • 1 ei
  • 90 g bloem
  • 50 g kimchi

Bereiding:

Kook de wortel en ui in 20 minuten gaar. Voeg de aardappelrestjes toe en pureer tot een gladde massa. Meng de zuurkool, kimchi, karnemelk en het ei erdoor. Bak de spekblokjes knapperig en voeg toe. Roer de bloem door het mengsel tot je een stevig beslag hebt.

Verwarm het wafelijzer en bak de wafels tot ze goudbruin en krokant zijn. Serveer met gerookte worst en extra kimchi.

Wentelteefjes van overgebleven wafels

Oude wafels over? Geef ze een zoete twist als wentelteefjes.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • Overgebleven wafels
  • 2 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • 3 el suiker
  • 2 el kaneel
  • 2 el boter

Bereiding:

Klop de eieren, karnemelk, suiker en kaneel door elkaar in een diepe kom. Laat de wafels een paar minuten in dit mengsel weken.

Verhit boter in een pan en bak de wafels tot ze goudbruin en krokant zijn. Strooi tijdens het bakken extra kaneel en suiker voor een licht gekaramelliseerde laag. Serveer met vers fruit, kwark of een zoete topping naar keuze.

Pompoenrisottowafels met Parmezaan

Overgebleven risotto is perfect voor hartige wafels. Met wat extra kaas en kruiden maak je er iets bijzonders van.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 300 g pompoenrisotto (of andere risotto)
  • Restjes gegrilde pompoen (optioneel)
  • 1 ei
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g bloem of panko
  • Snufje peper en zout
  • Tijm of rozemarijn (optioneel)
  • Boter of olie voor het wafelijzer

Bereiding:

Meng de risotto met het ei, Parmezaanse kaas en bloem tot een stevig beslag. Voeg kruiden naar smaak toe. Verwarm het wafelijzer en vet licht in. Bak de wafels 4 tot 6 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Serveer met crème fraîche, extra Parmezaan of geroosterde pompoenpitten.

[Foto’s bij dit artikel © Desmond Gerritse / Too Good to Go]

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *