
Het is heel interessant om te zien als bedrijven een markt betreden en die eigenlijk met de neus op de feiten drukt op het gebied van het kan beter en anders. Iedere Nederlander heeft verschillende potjes kruiden en specerijen in het keukenkastje staan, maar heb je ooit verder nagedacht over die specerijen? Hoogste tijd om met The Good Spice de echte smaak van kaneelstokjes, kardemompeulen, zwarte peperkorrels, kurkuma-, kaneel-, gember- en paprikapoeder te ontdekken.
Voor oprichter Iona Mulder begint het verhaal van The Good Spice in 2018 als ze van haar partner een stukje kaneel uit Hong Kong krijgt. Ze merkte dat de kaneel smaakvoller was dan elke andere die ze ooit in Nederland had geproefd. Dat was het startpunt van een bijzondere ontdekkingstocht op het gebied van specerijen.
Lange keten
Mulder kwam er zo al snel achter dat de specerijenmarkt bestond uit een paar grote spelers. Helaas krijg je dan precies hetzelfde als bijvoorbeeld bij koffie of cacao. De boeren zijn anoniem en krijgen weinig geld voor hun producten. Aan duurzaamheid wordt weinig aandacht besteed, de ketens zijn lang en nog het allerbelangrijkste: de smaak van een specerij is enorm afgezwakt als deze in je keukenkastje terechtkomt.
Single Origin Specerijen
Koffieliefhebbers spitsen gelijk de oren nu bij het lezen van ‘Single Origin’. Net als bij koffie wil het in dit geval zeggen dat de specerijen van The Good Spice van een specifieke locatie afkomen. Er wordt dus niet gerommeld met verschillende (oude) oogsten bij elkaar gooien of goedkopere oogsten uit andere landen importeren of het gebruik van vullers of graan om zo maar een goedkoper product te krijgen.
Eerlijke specerijen
Om ook wat aan de lange productieketen te doen, heeft Mulder het een en ander opgestoken van hoe de koffie-industrie eindelijk lijkt te veranderen. Er wordt ingezet om specerijen direct bij de boeren in te kopen om zo de keten te verkorten én te helpen met het verduurzamen van de productie. Zo hebben zij een directe afzetmarkt voor een eerlijke prijs en kunnen ze traditionele methodes gebruiken om de specerijen te produceren.
Intense smaken
Door de kortere keten zijn de specerijen veel sneller bij jou in de keuken, geen maanden of jaren wachten. Dat komt de smaak alleen maar ten goede. Inmiddels kun je bij The Good Spice: Hill Ginger Gember, Riverside Sweet Paprika, Longa Lakadong Kuruma, Wild Ceylon Kaneel en Island Black Pepper krijgen. In de namen leer je al gelijk meer over waar de specerij vandaan komt.
Benieuwd naar de specerijen? Check dan de website van The Good Spice.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025