
Uit onderzoek van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) blijkt dat een ambachtelijke hamburger en een spiesje van de slager nog altijd de onbetwiste favoriet is voor op de barbecue. Die wordt gevolgd door saté op de tweede plek en de derde stek gaat naar allerlei andere soorten spiesjes (zoals sjasliek). Op de volgende plekken staan achtereenvolgend: speklap, worst en biefstuk.
De KNS vroeg aan haar leden wat hun meest verkochte barbecueproduct is. Ondanks de vooralsnog wisselvallige zomer blijkt de sportzomer een goede invloed te hebben gehad. Want er is nog best veel voor op de barbecue over de toonbanken door heel het land gegaan.
Spiesje en hamburger favoriet op de barbecue
Wat daarnaast opviel, is dat veel slagers speciaal voor het barbecueseizoen aan het experimenteren zijn met allerlei nieuwe smaakcombinaties. Een greep uit de verschillende nieuwe producten: ‘smokerworst’ (met zwarte knoflook), ‘tweede helft spies’, ‘road kill chicken’, ‘limoncello brochette’ of een heel assortiment verschillende braadworsten; uit eigen worstmakerij.
Daarbij valt ook op dat grote stukken vlees meer ruimte krijgen. Slager introduceren meer grote stukken en breiden het eigen assortiment verder uit met: bavette, onglet, short ribs en een ‘Bretagne steak’, gemaakt van procureur met zwarte peper en een koffiearoma.
EK Voetbal
Voor het EK hebben allerlei slagers ook flink uitgepakt. Zo was er ineens het ‘Depay-tje’ (een oranje gehaktbal met een ring witte ui, verwijzend naar zijn witte zweetband). Slagers boden ook ‘EK Grasmatjes’, ‘Doelpaaltjes’ en een ‘Oranje burger’, ‘Juich burgers’ en EK-buckets met lekkere hapjes of schalen borrelhapjes.
Brood en salades
Wat verder opvalt, is dat het idee van de ‘one stop shop’ ook voor de slagerij opgaat. Bij veel slagers kunnen ook bijgerechten worden gekocht om de barbecue helemaal compleet te maken. Zoals een maaltijdsalade, stokbrood en kruidenboter of een dessert zoals de fruitsalade. Ruim de helft van de slagers verzorgt ook een barbecue op locatie, thuis of op kantoor, of verhuurt een barbecue.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025