
Exotische paddenstoelen die in Nederland zijn gekweekt zijn inmiddels op grote schaal verkrijgbaar. Denk daarbij aan oesterzwammen, shiitakes en koningsoesterzwammen. De paddenstoelen zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen en worden steeds vaker ingezet als vleesvervanger. Daarnaast zijn ze ook nog eens het hele jaar door verkrijgbaar.
Oakfield Champignons B.V. uit het Limburgse Stramproy is specialist op het gebied van paddenstoelen. Het bedrijf daagde verschillende culinaire platformen uit om de ‘paddenstoelenzomerchallenge’ aan te gaan en een heerlijk zomers gerecht te maken met de diverse paddenstoelen. Ik zet dan hulplijn Charlotte in en zij ging met de paddenstoelen in de keuken aan de slag en maakte er vrij legendarische taco’s mee.

Pittige paddenstoel taco’s met frisse korianderyoghurt
Wat schreeuwt er nu meer zomer dan taco’s met veel limoen en wat pit? De oesterzwam is ideaal om te gebruiken hiervoor omdat hij vlezig is en goed de marinade opneemt.
Ingrediënten
- 300 g oesterzwam paddenstoelen
- 1 eetl. chipotle pepers (in blik bij de supermarkt)
- 2 theel. miso
- Zout en peper
- 1 theel. komijnzaad
- Neutrale olie
- Bosje koriander
- 3 eetl. volle yoghurt
- 1 limoen
- 5 maistortilla’s (wij hebben blauwe gebruikt)
- 3 eetl. ingelegde rode uien
Bereidingswijze
- Pluk de oesterzwam paddenstoelen uit elkaar in een kom. Snijd de chipotle fijn en voeg toe aan de kom samen met de miso, zout, peper en komijnzaad. Roer alles door en zet een half uurtje weg.
- Hak de koriander fijn en voeg toe aan de yoghurt, meng door elkaar en kruid met zout, peper en een scheutje limoensap.
- Voeg een scheut neutrale olie toe aan een pan en bak de paddenstoelen op hoog vuur voor 5-7 minuten tot deze krokant en goudbruin.
- Verwarm ondertussen de tortilla’s in een droge pan.
- Maak de tortilla’s: doe een gulle lepel yoghurt op de tortilla’s en verdeel de paddenstoelen over de yoghurt en maak af met ingelegde rode ui en wat limoensap.
Benieuwd naar meer recepten van Charlotte? Check dan: Charlotte’s Food Web.
- 10 tips voor als je (weer) voor het eerst gaat barbecueën - 26 juli 2024
- Hot honey is HEET en zo gebruik je het in de keuken - 15 augustus 2023
- Mosselen met pastis: de perfecte balans van zilt, anijs en romig - 3 november 2022