Krokante kippenvleugels in de airfryer maken is te makkelijk

Het moment dat ik in Tilburg ging studeren en ontdekte dat ‘chicken wings’ na het stappen een ding waren hier, is mijn leven veranderd. Uiteindelijk bleek ik ook vrij veel mensen te kennen die blij te maken waren met een heerlijk portie krokante wings. Niet gek natuurlijk want goede chicken wings zijn lekker krokant aan de buitenkant, sappig aan de binnenkant en lekker gekruid. Nou ben ik er ook nog eens achter gekomen dat je ze héél makkelijk (en lekker) in de airfryer klaarmaakt.

Het fijne aan het maken van kippenvleugels in de airfryer is dat je binnen een half uurtje heerlijk krokante en sappige wings hebt. Beiden net zo belangrijk bij het maken van wings. Daarnaast gebruik je zo goed als geen olie, dus ze worden niet vet, je hebt geen last van spetterende olie en de airfryer heb je heel snel weer spic en span.

Krokante kippenvleugels in de airfryer maken

Om kippenvleugels te maken in de airfryer is het meest handig om het volgende stappenplan te volgen. Voor de smakelijkste kruidenmengsels check dan even onderstaand filmpje. Daarna heb ik nog wat andere tips en variaties.

  1. Voor je begint, verzamel je alles wat je nodig hebt om de kippenvleugels te maken: verse wings (bevroren vleugels eerst goed ontdooien), kruiden, bakpoeder en olie;
  2. Pak een kom en meng daar de kruiden die je wil gebruiken met de kippenvleugels, bakpoeder en olie. Als extra smaakmaker is mosterd een aanrader. Ben een beetje terughoudend met de ‘natte’ ingrediënten zodat de marinade niet van de kippenvleugels afdruipt;
  3. Om de smaken er goed in te laten trekken kun je de gemarineerde wings ook een half uurtje tot een nachtje afgedekt in de koelkast leggen (dit is optioneel);
  4. Haal de kip uit de koelkast en laat zo’n 10 minuutjes op kamertemperatuur komen. Zet de airfryer op 180 graden. Vul het mandje van de airfryer maar leg het niet helemaal vol;
  5. Of je nou kleine of grote wings hebt, je bakt ze zo’n 20 minuten op 180 graden. Op de helft van de bereidingstijd draai je de kippenvleugels even om zodat ze gelijkmatig garen;
  6. Check na de bereidingstijd of de kip klaar is (kerntemperatuur van 72 graden), als dit niet het geval is mag je de bereidingstijd iedere keer met twee minuten verlengen.

Handige tips

  • Het is altijd een goed idee om te experimenteren met allerlei kruiden om de kippenvleugels goed op smaak te krijgen. Mosterd was hier een grote verrassing en knoflook is altijd een goed idee.
  • Het gebruik van bakpoeder kun je op twee manieren doen; tijdens het kruiden of nadat je de ‘natte’ ingrediënten eroverheen hebt gedaan. Dat laatste is net andersom dan je gewend bent voor een frituur of de oven.
  • Bijgerechten zijn ook bij wings belangrijk, je kan voor Amerikaanse opties gaan zoals: gesneden rauwe wortel met selderij of je gaat voor zoete aardappelfriet.
  • Een goede saus voor over de krokante kippenvleugels maakt het nog een groter feestje. Daar kan je alle kanten mee op (zie video), maar een goede blauwe kaassaus of een echte Buffalo sauce zijn top.
  • Wings die over zijn kun je in een bakje in de koelkast bewaren en de dag erna opwarmen door ze vijf minuutjes in de airfryer te doen op 200 graden.

Wes van Geneijgen