
Een van de manieren om voedselverspilling thuis tegen te gaan, is de houdbaarheid van allerlei producten beter te begrijpen. Dat begint met de twee verschillende data die op alles wat eetbaar is staat: de THT- en de TGT-datum. Want wat geven ze precies aan? Welke voedsel is na de THT-datum nog te consumeren en waarom?
Tenminste Houdbaar Tot en Te Gebruiken Tot is waar de datums voor staan. De TGT-datum zie je altijd op verse producten, zoals vlees, vis en (gekoelde) zuivelproducten en is echt een houdbaarheidsdatum. De THT-datum staat weer op allerlei producten die niet echt bederfelijk zijn, zoals rijst, koffie en pasta en heeft meer betrekking op de kwaliteit van het voedsel. Er is nog best veel voedsel na de THT-datum gewoon eetbaar.
TGT-datum is leidend
Aangezien de TGT-datum aangeeft of verse producten nog te gebruiken zijn, is deze datum altijd leidend. Als je twijfelt over eten dat over de TGT-datum is, dan is er eigenlijk maar een manier waarop je kan checken of nog eetbaar is: kijken, ruiken en eventueel proeven. Dat laatste doe je natuurlijk niet bij rauwe producten. Vaak zie je aan verkleuring al dat een product inderdaad niet meer goed is of als het een afwijkend geurtje heeft. Bij twijfel: altijd prullenbak.
Voedsel na THT-datum
Dat brengt ons bij de THT-datum, want eigenlijk heeft die vooral met kwaliteit van het eten dan met voedselveiligheid te maken. Deze datum geeft aan tot wanneer producenten de kwaliteit en smaak van een product garanderen. Is de THT-datum verstreken, dan is veel van het voedsel nog gewoon eetbaar. Alleen kan het qua smaak en kwaliteit iets achteruit zijn gegaan.
Welk voedsel is na de THT-datum nog eetbaar?
Kaas
Kaas is een van die producten waar mensen al snel geen risico mee willen nemen. Toch gaan veel soorten kaas langer mee dan de houdbaarheidsdatum. Heel simpel gezegd: het is van zichzelf al een schimmel, dus dat geeft wat ruimte. Vaak is het zelfs zo dat als er al wat schimmel op staat, dat dit nog geen probleem is als je het wegsnijdt.
Bij zachtgerijpte kazen zoals camembert en brie is witte schimmel volgens kenners zelfs normaal. Blij blauwe kaas is een heldere schimmel goed als deze gelijkmatig en via een adermatigpatroon is verspreid en zich niet op een plek concentreert. Gekleurde schimmels zijn dat niet, dat is een teken om alles weg te gooien.
Brood
Voor brood is het dan weer na de houdbaarheidsdatum: zie je er nog geen schimmel op? Dan is het nog gewoon goed te eten. Op kamertemperatuur blijft brood meestal vijf tot zeven dagen goed en als het gekoeld is drie tot vier dagen. Brood kun je ook in de vriezer doen, dan blijft het minimaal drie maanden goed.
Zuivel
Melk is vijf dagen of langer nog drinkbaar na de THT-datum. De lengte heeft vooral te maken met het vetgehalte. Meer vet is minder lang houdbaar. Is de melk verkleurd, klonterig en komt er een zure lucht vanaf? Weggooien! Ongeopende en gekoelde yoghurt is twee tot drie weken na de THT-datum nog eetbaar. Mits deze niet raar ruikt of beschimmeld is. Bevroren yoghurt blijft tot twee maanden houdbaar.
Eieren
Met eieren kun je waarschijnlijk de houdbaarheidsdatum het langst oprekken. Eieren zijn drie tot vijf weken goed na aankoop. Heb je even geen idee wanneer je ze gekocht hebt? Zo test je of ze nog goed zijn. Daarbij geldt ook weer: als ze raar ruiken, zeker naar een zwavelgeur dan moet je ze gewoon weggooien. Heb je een hardgekookt eitje over? Die blijft in de koelkast maximaal nog een week goed.
Honing
Honing is zo’n product waarvan de meeste mensen wel weten dat het lang houdbaar is. Door de samenstelling van honing overleven bacteriën en micro-organismen er niet in. Zodoende is het lang houdbaar. De enige manier waarop honing slecht wordt, is als er vocht of water aan te pas komt.
Pasta’s in een pak
Verse pasta is meestal vier tot vijf dagen houdbaar. Bij bijna alles is dan ook de tip: alles wat over is, vries het in. Pasta is zo nog zes tot acht maanden langer houdbaar. Als de THT-datum op het pak is verlopen, dan is de pasta makkelijk nog een tot wee jaar goed om te gebruiken.
Ontbijtgranen
Ontbijtgranen gaan ongeopend nog zes tot acht maanden mee na de THT-datum. Als je de verpakking geopend is, dan zijn ze toch nog vier tot zes maanden goed. In de koelkast zijn gekookte granen als havermout vier tot vijf dagen goed na bereiding.
Ingeblikt voedsel
Alles wat ingeblikt is, gaat langer mee dan de THT. Hoewel het met zure producten als tomaten en ananas nog tegen kan vallen, gaan overige ingeblikte producten één tot twee jaar na de THT-datum mee. Voor zoiets als Smack is dat zelfs twee tot vijf jaar.
Diepvries
Als je verse producten in de vriezer doet, blijven ze langer houdbaar en vers. Bevroren fruit en diepvriesgroenten blijven dat acht tot tien maanden. Rauw vlees blijft dat drie tot vier maanden in de vriezer. Een hele kip kan zelfs tot een jaar goed blijven in de diepvries. Voor rauwe vis geldt dat het zes tot negen maanden meegaat, gerookte vis drie tot zes maanden en ingevroren vis gekocht in supermarkt blijft dat tien tot 12 maanden.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025