
Aan het begin van de zomer kreeg ik de SodaStream Art om te onderzoeken of deze machine kon helpen met beter en meer hydrateren. Ik ben namelijk geen frisdrank drinker en drink thuis alleen koffie (max drie koppen) of water. Alleen wil je af en toe je water met toch wat meer smaak. Daarom heb ik met de SodaStream bruiswater en (suikervrije) frisdrank gemaakt. Inmiddels zit vooral het bruiswater in mijn dagelijkse routine.
Dat heeft er vooral mee te maken dat je met de SodaStream controle hebt over wat je drinkt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bruiswater of frisdranken uit de supermarkt, weet ik nu precies wat in mijn glas terechtkomt. Voor iemand die zoals gezegd zwarte koffie of gewoon water drinkt, is dit heel belangrijk.
Plat versus bruis
Op de een of andere manier denken veel mensen dat koolzuurhoudend water ongezonder is dan plat water. Dat heeft dan met gezondheid voor tanden en bijvoorbeeld invloed op je botdichtheid te maken. Uit onderzoek blijkt dat hier weinig tot niks van waar is. Bruiswater hydrateert net zo goed als gewoon water.
De toevoeging van koolzuur kan echter net het zetje geven om meer water te drinken of om af te wisselen met plat water. Zo grijp je minder snel naar suikerhoudende dranken. Bruiswater kan tevens een gevoel van verzadiging geven, waardoor je minder geneigd bent om te snacken.
Naar eigen wens
Zelf ben ik iemand die niet per se van veel koolzuur houd, dus daardoor vallen veel koolzuurhoudende dranken al af. Dat is sinds de SodaStream helemaal verleden tijd, want met een handomdraai maak je van kraanwater een glas water met bubbels. Maar dan wel bubbels waarvan je zelf de hoeveelheid koolzuur hebt bepaald.
Smaakje toevoegen
Inmiddels zijn er allerlei soorten (suikervrije) siropen beschikbaar om met je SodaStream een eigen frisdrank te maken. IJsthee, cola of limonades maak je zo op een heel makkelijke manier. Maar het is ook supermakkelijk om gewoon aan je net gezette bruiswater een schijfje citroen, wat verse munt of een vleugje gember toe te voegen. Lekker én gezond.
Handig in gebruik
Het apparaat is ook nog eens enorm gebruiksvriendelijk, neemt nauwelijks ruimte in beslag en past moeiteloos in mijn dagelijkse routine. In plaats van telkens weer naar de supermarkt te gaan voor nieuwe flessen, kan ik met één druk op de knop genieten van een verfrissend drankje. Want een koolzuurcilinder gaat tientallen liters mee, dat is natuurlijk ook een stuk duurzamer.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025