
Tilburg blijft op culinair gebied vaak onder de radar, maar er gebeurt van alles. Toen ik veertien jaar geleden hierheen verhuisde om journalistiek te studeren, had ik ook geen hoge pet op van de stad. Sindsdien is er heel veel veranderd. De stad is in beweging, alleen weten te weinig mensen dit. Daarom ga ik vanaf nu regelmatig met een landelijk platform een Tasty Trails Tilburg Tour doen om de stad beter te leren kennen.
Oude industrie maakt plaats voor cultuur, horeca en stadse dynamiek. Er wordt hier veel georganiseerd zodat er altijd wel iets te doen is. Daarbij komt dat het grootste burgerinitiatief van Nederland stadspark Het Spoorpark op heeft geleverd. Museum De Pont hoort bij de beste musea van ons land. En bibliotheek in de Lochal wereldwijde architectuurprijzen heeft gewoon.
Eten en drinken in Tilburg
Op het gebied van restaurants, bars en andere hotspots is er ook altijd iets gaande in de stad. Om dit goed onder het voetlicht te krijgen, heb ik contact opgenomen met Ticket To Tilburg. Met hen ga ik de komende tijd verschillende culinaire routes uitzetten. Die volg ik dan met een landelijk platform. De eerste waarmee ik op pad ga, is Bas Erkens van Foodies Travel.
Deze tour bestaat vooral in het teken van het ontdekken van nieuwe zaken in de Spoorzone, de beste gastrobar van Nederland én de nieuwe wijnzaak aan het Piusplein. Niet geheel onbelangrijk, voor mij was het ook een ontdekkingstocht deze dag. Want op één van deze plekken na, was ik bij alle andere zaken nog niet was geweest.
Foodhall in een treinenloods
We starten in de Spoorzone bij Gourmet Market Central Station . In een voormalige loods vind je zestien keukens onder één dak, verdeeld over twee verdiepingen. Je bestelt via QR-codes aan tafel, het personeel brengt de gerechten rond. De sfeer is ongedwongen, met veel jonge gasten en internationale invloeden op het menu.
Tijdens dit bezoek lag de nadruk op praten in plaats van proeven, maar een volgend bezoek staat al gepland. Een letterlijke tip van bedrijfsleider Flip: in het weekend kan het tussen 18 / 19u helemaal vol zitten, loop dan vooral een uurtje eerder of later binnen.
Bier en bord op één lijn bij LOC Brewery
Iets verderop ligt LOC Brewery, ooit begonnen als brouwerij, nu ook brewpub. Hier komen huisgebrouwen bieren samen met gerechten die daarop zijn afgestemd. Chef Remco denkt in smaaklagen, niet in standaardcombinaties. Je eet in de zaak op de begane grond, eerste verdieping of buiten op het terras. Geen opsmuk, wel karakter.
Het voorproefje dat Bas en ik kregen op de nieuwe kaart beloofde al veel goeds: naast wat meer klassieker pubvoer in de vorm van goede chickenwings, kregen we ook een gerecht met gegrilde pompoen en nutella voorgeschoteld. Dat zijn van die dingen waarvan je denkt dat het niet hoort te werken, maar dit smaakte als een perfect dessert op een zonnige dag. Mooi om te zien dat chef Remco qua smaken in de gerechten eerst uitgaat van de LOC-bieren en daar dan toffe gerechten bij bedenkt.
Mediterrane smaken bij Hooked
Op de Korte Heuvel ligt Hooked, een restobar met losse sfeer en Zuid-Europese signatuur. Het menu wisselt regelmatig, met groenten in de hoofdrol en uitgesproken accenten. De vibe van Hooked doet denken aan je favoriete lokale restaurants in Spanje waar deze manier van uiteten gaan dé manier is van een avondje uit. Het menu bestaat uit creatieve gerechten die geïnspireerd zijn op de keukens uit Spanje, Italië en Frankrijk.
Gastvrouw Ingeborg zet de toon: informeel, attent en doortastend. Maar de gerechten die ons voorgeschoteld worden, blazen ons echt weg. Een gerecht met bloemkool in de hoofdrol maakte in één keer duidelijk waarom je er soms 5 euro in de supermarkt voor moet betalen.
Het ijs van olijfolie, gevuld met eendenlever op een crunch van macadamianoten hoort sinds deze avond in de top 5 lekkerste gerechten ooit gegeten. Helemaal niet vreemd dat Hooked door Entree Magazine uitgeroepen is tot Best New Restobar 2022.
Vine: wijnbar met kennis van zaken
We eindigen bij wijnbar Vine aan het Piusplein. Een wijnbar zonder poespas, maar mét kennis. De kaart is breed, de begeleiding deskundig. Je kunt er terecht voor een glas of fles, met passende gerechten erbij. Denk aan ceviche, steak tartare of flinterdunne pizzette. Het publiek is gemengd, van nieuwsgierige studenten tot doorgewinterde liefhebbers. Tilburg had behoefte aan een zaak als deze en dat merk je.
Meer weten over Tilburg? Check dan ook de website van Center of Tilburg.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025








