
In Amsterdam-Noord is Café Cress inmiddels een paar maanden open en onlangs mocht ik er op een donderdagavond genieten van een avondje heerlijk tafelen. Het nieuwe restaurant van Jeffrey Klepper, Niamh Groentjes en Cyril Martineau hanteert een wekelijks wisselende menukaart. Die wordt door Martineau en Groentjes samengesteld naar aanleiding van wat voor ingrediënten ze die week op de Amsterdamse markten vindt.
Als je bij Cress binnenloopt valt de gemoedelijke sfeer van het restaurant gelijk op. Dat komt onder meer door het interieur, maar ook hoe licht de zaak is door het glas van beneden tot boven aan de terraskant. Het voelt op een goede manier laagdrempelig en zonder opsmuk, ideaal voor een goed avondje tafelen.
Wekelijks wisselend menu
Chef Martineau en souschef Groentjes maken dus wekelijks een nieuw menu en hanteren daardoor een compacte kaart die uit drie voor-, drie hoofd- en drie nagerechten bestaat. Daarmee maken ze het hunzelf niet makkelijk door iedere week een nieuw menu te bedenken, zeker niet als er een absolute winnaar qua gerecht de afgelopen week op de kaart heeft gestaan. Wel is het fijn om te weten dat maître Klepper een toffe wijnkaart heeft samengesteld en die wisselt wat minder snel.
Belang van een saus
Voor de gerechten op het menu is het fijn dat de chef Franse roots heeft, want hij begrijpt het belang van een saus. Bij zo goed als ieder gerecht is er een saus op het bord te vinden en er is altijd wat brood op tafel aanwezig om het laatste beetje op te dippen. Dat alleen al maakt Cress een heel fijne plek.
Drie gangen
Je kan ervoor kiezen om het chef’s menu van drie gangen voor 37 euro te nemen. Wij deden dat deze avond ook en kregen om de kaart goed te proeven verschillende gerechten. De avond begon met een favoriete snack van de snackkaart: paddenstoelbitterballen met een geniale mayo. Een geweldige aftrap.
Prachtig servies
De volgende gerechten waren de aardappel-preisoep met wat goede hitte en de octopus in karnemelk die zo enorm zacht en goed gegaard was. Naast deze eerste twee gerechten valt ook gelijk het geweldige old school servies op. Dit zijn borden die je graag leeg eet om een te kijken naar het motiefje.
Beekridder
Een van de vissoorten waar ik de naam nog nooit eerder van had gehoord, was onderdeel van het volgende gerecht. Blijkbaar is ‘arctic charr’ in het Nederlands een beekridder. Het gerechtje was qua smaken lekker zacht. Daarnaast stond de topper van de avond ook op tafel: gestoofde lamsschouder in knolselderij met zwezerik, orzo en té lekkere jus. De nagerechten waren een stukje chocoladetaart én een met chili-pastinaak ijs dat echt de juiste mate van pittigheid had.
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025
- Nieuw hotel Elements by Dutchen opent begin 2026 op Terschelling - 9 september 2025
- Bestsellers Fort Negen tijdelijk landelijk verkrijgbaar via Crisp - 9 september 2025