1NUL8 Basement: nieuw elan op bekende plek in Rotterdam

Ondernemers Floris van der Sluis en Fabian Loveriks moesten eind vorig jaar restaurant Vandal sluiten in hartje Rotterdam na waterschade. In plaats van de zaak opnieuw opbouwen kozen ze ervoor om nieuwe zaak te ontwikkelen. Dat is 1NUL8 Basement geworden: een moderne cocktailbar en restaurant ineen, die ging afgelopen september open.

Het idee achter de nieuwe zaak doet een beetje denken aan een hotelbar in Zuid-Frankrijk waar je lekker kan genieten van een drankje én lekker eten. Voor de vibe die de nieuwe zaak heeft, is interieurarchitect Dennis Koeslag verantwoordelijk. Hij heeft met input van de eigenaren een heel eigentijdse sfeer gecreëerd waarbij hij inspiratie haalde uit het omliggende water.

Beweging van het water

Architect Koeslag over zijn visie: “In het water zit de reflectie en beweging van de stad. Dat zie je terug in de bar, als hart van de zaak, die het golvende van het water en de stad (de mensen) weerspiegeld. Hierdoor verdwijnen gasten met hun vrienden in een golf aan de bar of zitten ze om een golf heen.

De kleuren van de bar zijn ook geïnspireerd op water en het verweren van water op hout. De reflectie komt dan weer tot zijn recht in de spiegelwand die ook in kleurschakering is omdat dat voor water ook geldt. De bar is gemaakt van gerecyclede melkpakken geschikt voor de 3D-printer. Dus als hij er ooit uit moet, dan kan hij door de shredder om iets nieuws mee te printen. Vloeibaar als water.”

Aan de bar

Wat Koeslag voor ogen heeft, werkt heel goed in de zaak. Hoewel de bar prominent aanwezig is, zit je er toch heel intiem aan voor een cocktail. Sowieso valt de vrijdagavond dat ik er was, dat er genoeg mensen zijn die er even binnenlopen voor een paar cocktails en wat te eten. Toch blijft de zaak en de bar een heel rustige plek.

Aan tafel

Het menu is een fijne mix van gerechten met mediterrane invloeden met een twist of een knipoog naar een klassiek gerecht. Daarbij is er genoeg aandacht voor het oog: de borden waarop de gerechten worden opgediend spreken tot de verbeelding, zo ligt de pulp in een bord dat zich het beste doet omschrijven als een zee-egel.

Ook is niemand bang om een beetje te spelen met vuur, dat gebeurt bijvoorbeeld bij de wagyu die naar tafel komt op een groot bot en aan tafel gegaard wordt met een keukenbrander. Dat zorgt voor spektakel, interactie en niet onbelangrijk: een mooi stukje vlees. Dat is denk ik ook echt wat 1NUL8 Basement is: een beetje flashy, uitgesproken qua smaken en eigenlijk nieuw elan op een bekende plek.

Wes van Geneijgen

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.