
De Nederlandse gastronomische wereld loopt warm voor de Michelin-ceremonie volgende week maandag. Om alvast in de goede sfeer te komen geeft Michelin vandaag al prijs welke restaurants dit jaar als nieuweling in de gids komen met een Bib Gourmand. In totaal komen er 15 nieuwe Bib Gourmand restaurants bij.
Op maandag 7 oktober wordt de volledige selectie onthuld tijdens de BBB in het Maastrichtse MECC. In aanloop eerst de nieuwe restaurants met een Bib Gourmand. Deze onderscheiding geeft een garantie voor uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen, ongeacht de kookstijl of concept van het restaurant.
Bib Gourmand restaurants
Chefs van een restaurant met een Bib Gourmand benutten hun vakkennis om genereuze en onweerstaanbaar plezierige gerechten op het bord te brengen. Gasten eten er een volledige maaltijd voor een schappelijke prijs. Gwendal Poullennec, Internationale Directeur van de MICHELIN Gidsen, wordt altijd vrolijk van de selectie Bib Gourmand in een gids.
Ze zegt erover: “Het is een begeerde onderscheiding voor fijnproevers die op zoek zijn naar bijzondere en betaalbare eetervaringen. Een uitnodiging om te genieten van een genereuze, gezellige en vaak onbevangen keuken. Na meer dan een jaar onderzoek in heel Nederland hebben onze inspecteurs vijftien nieuwe pareltjes gevonden die samen een divers culinair en conceptueel panorama vertegenwoordigen.”
Nieuwe restaurants met een Bib Gourmand
Wat opvalt in de selectie van de nieuwe Bib Gourmand restaurants is dat ze door het hele land opduiken en een internationaal karakter hebben. Sea Palace in Amsterdam is een oude aan de authentieke Kantonese keuken, Gitane en Alba (tevens in de hoofdstad) vieren de mediterrane keuken. Auberge cuisine Française viert daar ook de Franse keuken. Café Samabe in Haarlem laat het hele spectrum van de Indonesische keuken zien.
Diezelfde Franse keuken laat zich ook van zijn beste kant zien, bij een van onze favoriete nieuwe restaurants: Café Visscher in Leiden. Lucie Cocina in Eindhoven viert de Spaanse tapascultuur. Brouw-bistro Dokjard in Groningen biedt weer juist veel moois met lekkere bieren. Niemeijer in dezelfde stad kookt weer zeer creatief met een knipoog naar de Nederlandse grond.
In Leiden zit ook een andere nieuwkomer in de vorm van Wielinga waar de klassieke geneugten centraal staan. In Vessem vind je Mout & Hout waar spelen met vuur en bier centraal staan. Exotische smaken met een knipoog naar Nederland zijn de rode draad bij Resumé by 6&24 in Den Haag, Te koop in Tilburg en LEV by Mike in Winterswijk. Ook het ongedwongen De Wilg in De Mortel kiest voor smaak in plaats van complexiteit.
[Foto’s bij artikel © Gitane en Lieke Vermeulen]
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025