La Petite Soeur brengt het mooie van Frankrijk naar Rotterdam

Het is geen fijner gevoel dan een zaak binnenlopen en gelijk het idee hebben dat het er klopt. Onlangs had ik dit gevoel gelijk toen ik La Petite Soeur in Rotterdam binnenliep. Het is het kleine zusje van Bistrot du Bac aan de overkant. En net als Hooked in Tilburg dit jaar genomineerd als Best New Restobar genomineerd voor de Entree Awards. Zo’n nominatie zegt eigenlijk al genoeg, maar La Petite Soeur is na deze avond echt een nieuwe favoriet.

Het eenjarig bestaan van La Petite Soeur werd eind november gevierd door eigenaren Maartje en Joost van de Braak. Aan de overkant runnen ze restaurant Bistrot du Bac en ze speelden al een tijdje met een nieuwe zaak. Die moest het gevoel van Parijs, de echt joie de vivre, naar Rotterdam brengen. Dat blijkt bijzonder goed te werken in de wijk Katendrecht.

Avondje tafelen

Het afgelopen jaar zie je op steeds meer plekken een restobar opduiken. Het idee van zo’n zaak draait om mooie dranken, in dit geval wijnen, waar je hoogwaardige kleine gerechtjes bij eet. Denk dan vooral aan gerechtjes die passen bij de wijnen, de honger stillen en met niet al te veel ingrediënten.

La Petite Soeur in Rotterdam

Als je bij La Petite Soeur binnenloopt ademt alles ‘joie de vivre’. Je hebt al heel snel niet meer door dat je op de Kaap bent. Het kleurgebruik in de zaak doet een beetje art-deco aan en de prominente bar geeft duidelijk aan: hier moet je zijn voor een goed glas wijn.

Het restaurant is een ideale plek om ’s middags een kop koffie te drinken of ’s avonds een lekker aperitief aan de bar of om gewoon lekker te genieten van de petits plats met een mooie fles wijn (die hebben ze er genoeg).

Kleine bordjes

Als je hier aanschuift dan heeft het restaurant een kleine kaart met allerlei Franse gerechtjes op: die ze petits plats noemen. Denk aan verrukkelijke bistrogerechten, als een mooie rillettes van eend, een wild paté, zwezerik en natuurlijk een mooie kaasplank. Alle gerechten worden op een bord in het midden van de tafel geserveerd.

Chef Rijk Juten heeft zijn stempel duidelijk op de kaart gedrukt en onze avond bestond uit: verse oesters met een klassieke vinaigrette, een mooie wild paté (met hazelnoot), een fantastische pulpo (octopus), rode biet met geitenkaas, maar dan next level, kalfszwezerik en een briljante kaasplank na met kazen van Booij Kaasmakers.

Bijpassende wijnen

Bij de oesters werd een heerlijke bubbel geschonken en zoals je hier mag verwachten werden er voor de andere gerechten bijpassende wijnen geschonken. Fijn om te zien was dat ook over de wijnen goed nagedacht is in combinatie met de gerechten.

Die zijn namelijk zonder veel opsmuk en met pure ingrediënten, dus dan is het heel prettig om daar ook wijnen bij te krijgen van hetzelfde kaliber. Bij de kaasplank werd een heerlijke port geschonken én om het diner perfect af te sluiten zijn we voor een Espresso Martini gegaan.

Joie de vivre

Het is mooi om te zien dat de chef en het personeel het hele idee van ‘joie de vivre’ tot in de vezel snappen. Dat zie je in de gerechten, dat zie je aan de wijnen en dat merk je helemaal als je een avondje tafelt in het restaurant. Alleen al de kaasplank met een portje is al een reden om hier vaker binnen te lopen.

Ik ga dat vooral ook nog een paar keer doen om andere gerechtjes en wijnen te proeven én om de bieren van Noordt te proberen die hier getapt worden. Al met al is La Petite Soeur hoe ik mijn ideale avondje uit voor me zie.

Wes van Geneijgen