Herontdek de Italiaanse cocktailklassieker tijdens de Negroni Week

De Negroni wordt ieder jaar tijdens Negroni Week wereldwijd in de spotlight gezet. De bitterzoete klassieker voor de aperitivo is al meer dan 100 jaar een van de meest geliefde cocktails om van te genieten onder de Italiaanse zon. Dit jaar is Negroni Week dat van 16 tot en met 22 september waarbij er bij de tofste bars in Amsterdam een héél weekprogramma is om deze klassieker te (her)ontdekken.

Het recept van de Negroni illustreert hoe geniaal eenvoudigheid kan zijn. De cocktail maak je namelijk met gelijke delen Campari, gin en rode vermout. Tijdens Negroni Week gaan bartenders de uitdaging aan om te laten zien hoe inventief en innovatief ze kunnen zijn met het klassieke recept.

Klassiek recept

Thuis een Negroni maken is best eenvoudig. Vul een mixing glass met ijs. Een goede Negroni begint met Campari en daarna gelijke delen gin en rode vermout. Roer dit kort door tot je Negroni koud is. Schenk de cocktail uit in een laag glas met ijs en garneer met een half schijfje sinaasappel. Je kunt de Negroni ook in het glas direct mixen, zolang je maar werkt met 30 ml Campari, 30 ml gin en 30 ml rode vermout.

Variaties

De meest bekende variaties op deze klassieke cocktail hebben vooral wat nuanceverschillen toegepast in het recept. Voordat de Negroni en de Americano bestonden, was er de Milano–Torino: simpelweg Campari en rode vermout met ijs. In de Negroni Sbagliato vervangt prosecco de gin. En ook de Old Pal schuift flink in het recept. Vervang de gin met rye whiskey, wissel de rode vermout met droge vermout en serveer de cocktail in een coupeglas.

Negroni Week in Amsterdam

Campari en Imbibe Magazine werken inmiddels al twaalf jaar samen om met duizenden bars over de hele wereld tijdens deze week geld in te zamelen voor Slow Food. Inmiddels heeft dat al meer dan 5 miljoen euro opgeleverd. Daar leveren de Nederlandse bars graag een steentje aan bij. Tijdens de week kun je bij hen innovatieve versies van de Italiaanse klassieker op het menu én de beste bartenders ter wereld reizen af naar Amsterdam.

Bar take-overs

Op maandag 16 september is bar Tata uit Kopenhagen te vinden in Rosalia’s Menagerie. Op woensdag de 18de halen Selva & Sonora #33 in World’s Best Bars uit Rome naar Amsterdam. Freni & Frizioni is dan voor één keer te vinden in ’t restaurant. En Fitz’s Bar in het Pillows Hotel host op vrijdag 20 september bar Little Red Door uit Parijs, de nummer 6 van de wereld. Op zondag wordt de week afgesloten met een closing party bij LuminAir.

Maken al die Negroni’s hongerig? nNea (#8 Best Pizza) verkoopt naast hun prijswinnende pizza’s de hele week een ready to drink Negroni die ze samen met Groovy Fluids Lab ontwikkelden voor Negroni Week 2024.

VOLLEDIGE PROGRAMMA

Maandag 16/9 – Rosalia’s Menagerie / TATA (Kopenhagen)

Dinsdag 17/9 – Groovy Fluids Lab / Jerry Thomas Bar Room (Rome)

Woensdag 18/9 – Sonora / Freni & Frizioni (Rome)

Donderdag 19/9 – Vesper / Creps Al Born (Barcelona)

Vrijdag 20/9 Fitz’s Bar / Little Red Door (Parijs)

Zaterdag 21/9 – Door 74 / Bitter Sweet Lovers Night

Zondag 22/9 – Closing Party @ Luminair

Wes van Geneijgen