Natural Wine Festival A’dam zet natuurwijn in de hoofdrol

Nature wine festival

Voor de derde keer vindt het Natural Wine Festival A’dam (NFWA) plaats. Dit keer vindt het natuurwijnfestival op 16 november in De Hallen, Amsterdam plaats. Daar laten wijnmakers uit heel Europa honderd open wijnen proeven. Daarnaast is er een uitgebreide saké tasting, vijfentwintig workshops, een pop-up restaurant, oesterbar met wine-pairings en minimarkt.

Het festival is voor iedere bezoeker een duik in de wondere wereld van natuurwijn. Het doel is om verder te gaan dan de hype rondom natuurwijn. Dat gaat ook over de wereld van ecologische landbouw, vakmanschap en ‘joie de vivre’.

Natural Wine Festival

Naast het proeven van de wijnen is er een divers programma vol workshops en masterclasses. Doe mee aan een workshop natuurwijn voor beginners of ontdek het onbekende met een blindtasting door wijnschrijver Simon Woolf. Akker je door de wetenschap en de kunst van regeneratieve landbouw met de Portugese wijnmaker Antonio Roade van wijnhuis Lagar do Vento.

Of ervaar de stilte tijdens de ‘meditatie wijn experience’. Leer over champagne tijdens de bruisende workshop door L’ Atelier du Champagne of daag jezelf uit om onbevangen over wijn te spreken in de ‘poetry & wine’ workshop. Er is een pop-uprestaurant dat een verrassend menu serveert met wine pairings (open tot 0:00 uur).

Natuurwijnfestival

Natuurwijnen, waarbij de druif verbouwd wordt zonder pesticiden (biologisch en biodynamisch) met minimale toevoegingen tijdens het wijnmaken, zijn sterk in opmars. De wijnen weerspiegelen bij uitstek het terroir: de unieke combinatie van bodem, klimaat en topografie die de druiven beïnvloedt. 

Peter van Rhoon, founder en creatief directeur van het Natural Wine Festival, steekt enthousiast van wal. Hij zegt: “Hoe meer je aan wijnen toevoegt, hoe meer je de smaak plat slaat. Dat is wat er veel gebeurt in massa wijnen. Goede natuurwijnen zijn spannend, zitten vol leven en emotie en zijn uitgesproken. Ze worden gemaakt met respect voor het land, door innovators die gebruikmakend van oldschool technieken en de kennis van het wijn maken anno nu, de ruimte nemen om te experimenteren. Daarmee zijn het de wijnen van de toekomst.”

Wes van Geneijgen