
Het heeft eigenlijk wel wat, zo op een zonnige zomerse dag de pont nemen vanaf Amsterdam Centraal naar de NDSM-werf. Daar in Amsterdam-Noord ploppen steeds meer toffe horecazaken uit de grond en het wordt er levendiger en levendiger. Als je de pont afstapt loop je gelijk tegen een van de nieuwe hotspots en eyecatchers aan: NEXT NDSM.
De mensen achter Pllek zijn goed bezig in de buurt, want naast Carroll’s zitten zij ook achter NEXT. Het idee erachter is om het een all day grandcafé 2.0 te maken met livingroom, cocktailbar, lounge, restaurant en brasserie. Waardoor het een ontmoetingsplaats moet worden voor iedereen die aan komt waaien. Uit de buurt of als ze net de pont afstappen.
Alles onder één dak
NEXT bestaat uit drie verdiepingen die tot negen meter hoog zijn met een oppervlakte van zeshonderd vierkante meter. Door de hoogte verschillen en eigenlijk vier ruimtes zijn alle beschreven functies goed verdeeld en heeft het toch een intieme sfeer. Het moet een plek worden die gelijkgestemden uit allerlei culturen en sociale bubbels onder een dak samenbrengt.
Avondje uit
Het idee is om van uit eten gaan, ook weer een avondje uit gaan te maken. Dat is hetzelfde idee van veel van de nieuwe restobars in ons land, maar dan op een andere manier. Bij binnenkomst is de imposante bar een van de eerste dingen die je opvalt. Daar zie je de bartenders de hele tijd flink in de weer met het maken van cocktails. Laat je vooral verrassen door een van hen met iets tofs van de kaart of een offmenu cocktail. Net als in het restaurant experimenteren ze achter de bar ook met toffe smaakcombinaties. En ik zeg het niet snel, maar ook de mocktails zijn de moeite waard.
Uitzicht op ’t IJ
Na een goed aperitief is het tijd om de trap naar boven te nemen en op de eerste verdieping plaats te nemen bij de grote ramen met een grandioos uitzicht op ’t IJ. Ook heel handig is dat je zicht kan houden op de pont, zodat jij je terugreis goed kan plannen als je niet in noord blijft. Proefondervindelijk vastgesteld dat dit héél handig is. Daarnaast merk je gelijk dat dit gedeelte van NEXT er echt op ingericht is om echt even te gaan zitten voor een lekker avondje tafelen.
Toffe wijnen voor bij de gerechten
De menukaart bestaat uit gerechten om te delen van tussen de 6 (de bijgerechten) en 19 euro en loopt van koude, via lauwe naar warme gerechten. Wat gelijk opvalt, is dat de chef voor toffe smaakuitstapjes gaat qua combineren van ingrediënten. Er wordt hier duidelijk niet gegaan voor de ‘makkelijke’ combinaties.
De Limburger in mij sloeg gelijk aan bij de gooseberry (kroonsele!!) piripiri, wontons – lobster – bisque en octopus – potato – sobrasada. Dat laatste ook echt omdat ik mede dankzij een avondje bij La Petite Soeur groot fan van pulpo ben geworden. Daarnaast tipte de geweldige gastvrouw onder meer nog de: seabass – fennel – grapefruit en secreto – lemon – pimento.
Koud, lauw en warm
Zoals op de foto’s te zien is, was er bij de eerste ronde nog aardig wat keuze qua wijnen. De uitgesproken smaken in de verschillende gerechten maakte het dat er wat te proeven viel. Gelukkig waren er wat opties! De kroonsele piripiri was een interessant gerecht, echt op een heel andere manier dat ik ze ooit heb gegeten. De kreeftwontons met bisque waren té lekker. Geef mij een goede bisque en ik ben een gelukkig man.
Daarnaast was ook de keuze voor de pulpo een slimme. Want deze was lekker gegrild en die rokerigheid doet het altijd goed bij een pulpo. Heerlijke aftrap! De secreto was enorm mals en echt een lekker stukje vlees. Ook top dat hij zonder veel opsmuk was. De combinatie zeebaars, venkel en grapefruit trok me qua idee niet. Maar op het bord zag het er al top uit en bij de eerste hap doet dit gerecht doet iets met je hoofd. Als je dan de hele tijd een nieuwe hap neemt, dat is een heel goed teken. Ter afsluiting gingen we voor nog een mooie digestiefcocktail en wat zoetigheid.
ADE 2023
Dat NEXT NDSM van alle markten thuis is, blijkt wel uit het feit dat ze voor het Amsterdam Dance Event 2023 een locatie zijn. Zo kun je er tijdens ADE van donderdag tot en met zondag terecht voor een Boozy Brunch met goede beats. Wat er nog meer te doen is, vind je op de website van NEXT en ADE.
Een deel van de foto’s (eigenlijk de vetste) bij dit artikel zijn van de hand van Mister Cocktail, tevens ook metgezel deze avond.
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025
- Ferrero brengt plantaardige Nutella naar Nederland - 27 oktober 2025


















