
De 23-jarige Nederlandse bartender Giovanni van Wijk van cocktailbar LuminAir in DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station doet mee aan een bijzondere cocktailwedstrijd. Hij staat namelijk in de wereldwijde finale van de wedstrijd die 70 jaar de Piña Colada viert.
Rummerk Bacardí schreef de wedstrijd uit voor alle bartenders die bij een Hilton werken. De cocktail wordt dit jaar 70 en is ooit bedacht in de bar van het Caribe Hilton Hotel in Puerto Rico. Het management vroeg daar in 1954 of bartender Ramon Marrero een huiscocktail voor het hotel kon creëren. Na drie maanden kwam hij met een combinatie van rum, ananassap en kokoscrème die perfect in balans was, de Piña Colada.
Bijzondere mix
Van Wijk heeft een multiculturele achtergrond in de vorm van Aruba, Colombia, Mexico en Nederland. Hij deed ervaring op bij een trendy strandtent op Aruba nadat hij collega’s daar cocktails zag mixen. Daarbij heeft hij zichzelf veel skills aangeleerd en is hij inmiddels meer dan twee jaar bartender.
Speculada
Voor de competitie kregen 288 bartenders uit allerlei landen de kans om een van de voorrondes hun variant op de Piña Colada in te sturen. Van Wijk ontwikkelde de Speculada aan de hand van verschillende smaken. Speculaas is altijd zijn favoriete koekje, het warme koekje van DoubleTree vond hij ook interessant en hij heeft deze smaken gecombineerd met die van zijn jeugd op Aruba. De cocktail staat sowieso op de kaart in het hotel.

Finale Piña Colada wedstrijd
Zijn creatie viel tijdens verschillende voorrondes zo in de smaak dat hij een van de zeven finalisten is van de wedstrijd. Hij vertegenwoordigt zodoende Europa tijdens de finale. Met zijn 23 jaar is hij daarnaast ook nog eens de jongste finalist. Op donderdag 14 maart gaat hij de strijd aan met de andere finalisten in het Caribe Hilton San Juan in Puerto Rico.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025