
Fords Gin is ontstaan door de vraag wat er gebeurt er als je een gin ontwikkelt die het beste tot zijn recht komt als je hem in cocktails gebruikt? Oprichter Simon Ford, met zijn twintig jaar ervaring in de barindustrie, stelde zichzelf deze vraag. Met medewerking van bartenders, distilleerders en liefhebbers experimenteerde hij er jaren op los. Dat leverde na 83 pogingen de ideale cocktail gin op: Fords Gin, gemaakt met een blend van negen botanicals.
Voor oprichter Simon Ford is gin echt een drank die bedoeld is om te mixen voor een cocktail. In zijn ogen is gin de reden dat de Martini, Negroni of Bees Knees wereldwijd als uitmuntende (klassieke) cocktails worden gezien. Volgens hem zit dit in het samenspel van de andere ingrediënten (en dranken) met de gin. Vandaar dat bij het ontwikkelingen van zijn eigen gin dan ook het meest belangrijke was: hoe werkt hij in een cocktails. De negen botanicals spelen daar een enorm belangrijke rol in, want de goede bartenders herkennen ze en willen er iets mee in een cocktail doen.
Thames Distillery
Die botanicals worden voor Fords Gin geïmporteerd door Joseph Flach & Sons Ltd een bedrijf dat al sinds 1882 medische en culinaire botanicals importeert. De gin wordt gedistilleerd door een familie die drie eeuwen geleden al London Dry gins maakte. Charles Maxwell is nu degene die de scepter zwaait bij Thames Distillery en hij is de 11de generatie. Dat maakt de distilleerderij een instituut en verantwoordelijk voor legio prijswinnende gins.
Voor deze gin is er een bijzonder productieproces ontworpen. De negen botanicals worden 15 uur in ketels geweekt om ze zachter te maken en meer smaak te laten krijgen. Tijdens dit proces geven ze de meeste oliën af die weer meewerken om het beoogde smaakprofiel te creëren. Daarna worden ze 5 uur gedistilleerd in koperen ketels in batches van 200 liter. Daarna wordt de gin verscheept naar het Schotse Newsbrigde voor de laatste stap: ‘versnijden’ met puur bronwater en gebotteld op 45% abv.
De negen botanicals
In de gin worden de volgende botanicals gebruikt die van over de hele wereld komen: Jeneverbes (Italië), korianderzaad (Roemenië), bittere sinaasappelschil (Haïti, Spanje en Marokko), jasmijn (China), engelwortel (Polen), cassia (Indonesië), orris wortel (Italië), grapefruitschil (Turkije) en citroenschil (Spanje). Ze spelen in de gin allemaal hun eigen rol en in het verlengde werken ze ieder specifiek goed samen in bepaalde cocktails.
Fords cocktail gin
Om een beeld te scheppen van hoe bepaalde botanicals zingen in verschillende cocktails lichten we er een paar uit. De meest bekende gincocktail is inmiddels wel de Gin-Tonic. Als je een goede London Dry Gin hebt, proef je jeneverbes en die wordt gebalanceerd met de kinine in tonic. Pak daarbij de drie soorten citrus gebalanceerd met de koriander in Fords en je krijgt een gebalanceerde en gelaagde GT.
Klassiekers
Met de Negroni Week voor de deur is het tof om te zien hoe de botanicals van Fords Gin een Negroni laten zingen. Dat zit hem dit keer in de bloemige en kruidige botanicals die aan een Negroni bepaalde smaaktonen toe. Tel daarbij de grapefruit op die weer goed samenwerkt met de Campari, bittere kant van de Negroni. De combinatie van jasmijn en honing is daarentegen de basis van waarom Fords geweldig werkt in een Bees Knees cocktail. Misschien wel mijn favoriete cocktail om deze gin in te gebruiken, hij werkt hier briljant in.
Message as a bottle
Dat het een gin voor in cocktails is, wordt ook duidelijk als je de fles vastpakt. Hij is ontworpen om ook te dienen als gereedschap voor bartenders. Daarom is de vorm van de fles ergonomisch en zie je aan de zijkant van de fles markeringen. Neem daarbij in ogenschouw dat de inhoud van de fles de perfecte gin is voor cocktails en dan heb je The Gin made for Cocktails.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025