
De afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan verdiepen in cocktails en de barscene in zijn algemeenheid. Op het gebied van cocktails was het dan vooral aan de hand van een bepaalde gedistilleerde drank, zoals gin of rum, checken wat daar dan voor moois mee gemaakt kan worden. Wat me de laatste tijd opvalt, is je op het menu steeds meer sour cocktails vindt.
Dat ik fan van Sours was, had ik eigenlijk pas echt door toen ik begreep dat de Margarita, Daiquiri en Gimlet er ook onder vielen. Want een Sour bestaat standaard uit drie ingrediënten: een gedistilleerde drank, citrus (het zure) en wat zoets. Het optionele vierde component is eiwit. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, dat is dan ook waarom de Sour ook in Nederland weer meer opduikt.
18de eeuw
Als je alle boeken over cocktails leest, dan is de smaakcombinatie die we nu als een Sour kennen terug te leiden naar de 18e eeuw. Britse zeevaarders kwamen er destijds achter dat citrus hielp om scheurbuik te voorkomen. Die werden dan ook aan hun rantsoen toegevoegd waardoor deze zeevaarders de bijnaam Limeys kregen. Tijdens reizen in en rondom het Caribisch gebied kwamen ze erachter dat de citrus heel goed samenging met rum en suikerriet.
Standaard Sour cocktail
Zoals gezegd kan een Sour met iedere gedistilleerde rank gemaakt worden, toch zie je ze het meeste met whisky, gin, rum, tequila en in Europa veel met Amaretto. Het citruselement is meestal citroen- of limoensap. Aangezien een Paloma ook onder de Sours valt, zie je ook grapefruitsap voorbijkomen. Het zoete is altijd een variant van een suikersiroop, al zie je af en toe ook zoete likeuren als Triple Sec opduiken. Het draait bij een Sour altijd om balans en een goede slaat nooit naar een kant door.
Eiwit
Sours worden door genoeg mensen altijd gekoppeld aan een goede schuimlaag. In een standaard Sour hoort geen eiwit, maar door allerlei andere variaties die ongekend populair zijn geworden is eiwit het vierde optionele ingrediënt geworden. Hier worden eigenlijk altijd eieren voor gebruikt, maar de laatste jaren wordt ook het vocht van een blik kikkererwten, aquafaba, steeds meer gebruikt.
Klassieke Sours
De Amaretto Sour, Pisco Sour of Whisky Sour zijn natuurlijk Sours waarin dit in de naam al aangegeven wordt. Dit zijn klassieke Sours waarin het niet in de naam al verstopt zit.
- Gimlet
- Mojito
- Margarita
- Daiquiri
- Sidecar
- Lemon Drop
- Paloma
- Cosmopolitan
Meer cocktails = meer Sours
Dat de cocktailrevolutie eindelijk écht van start is gegaan in Nederland heeft te maken met de pandemie, thuis cocktails maken en zodoende steeds beter weten wat je wil maar ook wat er is. In de barscene is de stelregel al decennia: als er meer cocktails worden gedronken, dan worden er steeds meer Sours verkocht.
Om uit te proberen
Zit je in een bar waar de bartender weet waar hij/zij het over heeft, dan is het de hoogste tijd om te gaan experimenteren met allerlei verschillende Sours. Als je een van de al genoemde moe bent, dan zijn dit er een paar om te proberen. New York Sour (whiskey / citorensap / suikersiroop / eiwit / rode wijn), Bees Knees (gin / citroensap / honing) of de Southside (gin / citorensap / suikersiroep / munt).
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.