5 verwarmende cocktails voor de (regenachtige) herfstdagen

Het is de afgelopen week zo’n overgangsweek geweest qua weer. De ene dag is het toch iets warmer dan gedacht, de andere dag is het juist weer een stuk kouder en de volgende dag zit je de hele dag binnen omdat het maar blijft regenen en regenen en regenen. Dat betekent maar een ding: de herfst in Nederland is begonnen. Hoogste tijd om wat lekkere verwarmende cocktails op tafel te toveren voor de herfstdagen die lekker binnen wil doorbrengen.

Vijf verwarmende cocktails

De herfst is voor iedereen anders, de een wordt helemaal vrolijk van het idee dat Halloween voor de deur staat. De ander verkneukelt zich om weer lekker met pompoen, kaneel of chai in de weer te gaan en weer een ander geniet enorm van de pallet aan kleuren die bij de herfst hoort. Hoe het ook zij, dit zijn vijf cocktailrecepten die het herfstgevoel nog wat extra aanwakkeren.

Autumn Sangria

50 ml wodka
50 ml rode wijn
30 ml perenlikeur
15 ml citroensap
15 ml honingsiroop
Bruisend mineraalwater
Plakje peer
Nootmuskaat

Doe alle ingrediënten in een glas met ijs en roer voorzichtig door. Top af met bruisend mineraalwater en garneer met een plakje peer en geraspte nootmuskaat.

Appelcider Aperol Spritz

90 ml appelcider
30 ml Aperol
90 ml champagne
Sodawater
Schijfje appel
Kaneelsuiker
Schijfje citroen

Bestrijk de rand van je glas met een citroenschijfje en dip de rand in kaneelsuiker. Vul het glas met ijs en schenk hier de appelcider, Aperol en champagne bij. Top af met sodawater. Rustig roeren en garneren met een appelschijfje. Tip: dit is een recept voor de lekkerste alcoholvrije Aperol Spritz.

Pumpkin Spice Moscow Mule

50 ml wodka
1 el pompoenpuree
2 gr pompoenkruiden
Gemberbier

Vul een shaker met ijs, wodka, pompoenpuree en pompoenkruiden en shake tot alles goed koud is. Schenk in een koperen mok met ijs en top af met gemberbier.

Bareksten Pumpkin Gimlet

50 ml Bareksten Botanical Gin
20 ml pompoenpuree
20 ml citroensap
10 ml kaneelsiroop

Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en shake tot de cocktail goed koud is. Double strain in een coupe met ijs en garneer met een kaneelstokje en een plakje gedroogde pompoen.

Chai Espresso Martini

50 ml wodka
50 ml Kahlúa (of een andere koffielikeur)
50 ml espresso
30 ml chaisiroop (te koop of zelf maken: gelijke delen suiker en chai).

Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en shake tot alles goed koud is. Schenk uit in een coupe.

Wes van Geneijgen