In september viel er op Tasty Trails al te lezen dat de koffieprijs een bizarre stijging doormaakt in 2024. En helaas is er slecht nieuws, want de koffieprijs heeft op de beurs in New York het hoogste niveau bereikt in bijna 50 jaar. Sinds 1977 is koffie niet meer zo duur geweest. Deze recordprijzen hebben grote gevolgen voor producenten en consumenten. Zo is de prijs van de meest gebruikte koffiebonensoort, arabica, dit jaar met 70% gestegen.
Een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende koffieprijzen zijn de weersomstandigheden op de productie. In Brazilië, de grootste producent van koffie ter wereld, zorgde een recorddroogte dit jaar voor een forse daling van de oogst. Voor 2025 zijn er opnieuw zorgen over de beschikbaarheid van koffiebonen, aangezien droogte een grote bedreiging vormt voor nieuwe aanplant.
Uiteenlopende weersomstandigheden
Ook andere grote koffieproducerende landen kampen met problemen. In Vietnam, de belangrijkste producent van robusta-bonen, hebben zowel droogte als hevige regenval de productie geraakt. Hierdoor is naast arabica ook de goedkopere koffiesoort robusta een stuk duurder geworden in 2024. En het lijkt erop dat dit in 2025 eerder doorzet dan teruggedraaid wordt.
Vraag stijgt
Hoewel de producenten te kampen hebben met deze problemen, blijft de vraag naar koffie wereldwijd stijgen. Er zijn over de hele wereld nieuwe markten die koffie ontdekken als populair drankje, terwijl bestaande markten hun consumptie per persoon zien toenemen. Die moeten opletten met hoeveel koppen koffie ze per dag dringen. Dit alles leidt tot een groeiende kloof tussen vraag en aanbod, wat de prijzen verder opstuwt.
In de portemonnee
Voor koffieliefhebbers betekent dit nieuws dat er een grote kans is dat een kopje koffie duurder wordt, zowel thuis als in koffiezaken. Koffiebranders moeten keuzes maken tussen prijsverhogingen of het aanpassen van melanges, terwijl producenten te maken krijgen met grotere onzekerheid over de opbrengsten.