
In het Evoluon in Eindhoven kan iedereen die nieuwsgierig is een voorproefje van de toekomst van ons voedsel krijgen. Daar is namelijk van 24 september t/m 23 maart de expositie Spacefarming: de toekomst van voedsel te bezoeken. Dit is een tweede expo over de toekomst van voedsel en staat in het teken van een nieuwe voedselrevolutie.
De tentoonstelling heeft als uitgangspunt dat met het voedsel van de toekomst de mens in 2050 in staat is om meer dan 10 miljard mensen te voeden met zo min mogelijk schade aan onze planeet. Door middel van een originele en efficiënte manier naar ons voedsel en de productie ervan te kijken.
Alternatieve werelden
De tentoonstelling is zo ontworpen dat er in verschillende koepels ideeën en innovaties van wetenschappers, boeren, designers, food startups, filosofen, producenten, ontwerper en kunstenaars te zien zijn. Als bezoeker ontdek je zo in alternatieve werelden met bijzondere invalshoeken de kansen die er zijn voor ons voedsel in de toekomst.
Innovatie op aarde
Er komen verschillende innovaties in de expositie aan bod. Zo is Margaret, de roestvrijstalen koe van Those Vegan Cowboys, te bewonderen: een melkrobot die gras direct omzet in de basisstof voor kaas zonder dat daar een dier aan te pas komt.
In The Algae Dome van IKEA’s Innovatielab SPACE10 worden bezoekers bewust gemaakt van de consumptiewaarde van algen en is het mogelijk om een lokaal gekweekt algenshotje te proeven. Met de interactieve kunstinstallatie Cellular Alchemy zet de food futurist Chloé Rutzerveld de voedselbeleving van de mens volledig op zijn kop en verkent de mogelijkheden van cellulaire landbouw.
De Ruimteboer
Als Elon Musk opschiet met het koloniseren van Mars dan komt er een moment in de toekomst dat er voedsel op Mars moet worden verbouwd. Ruimteboer Wieger Wamelink (WUR) verbouwt daarom ter voorbereiding groenden op door NASA geleverde Marsbodem-simulanten.
Ontwerper Laila Snevele laat daarnaast zien dat zintuiglijke ervaringen (kleur, vorm, textuur, aroma, temperatuur en mondgevoel) onze smaakperceptie tot wel 10 procent kunnen beïnvloeden. Deze kennis past ze toe in haar installatie over Food on Mars, een theoretisch voedselsysteem voor menselijk leven op Mars, waarbij 3D-geprinte voedselproducten met multisensorische ‘kruiden’ te zien zijn
Tickets voor de expositie vind je op de site van het Evoluon.
- Crisp lanceert Dikke Pickle van Tobias Camman en Camiel Kesbeke - 12 november 2025
- Roompot en Landal GreenParks gaan verder onder één naam: Landal - 12 november 2025
- Flore 3e bij We’re Smart Awards 2025: beste groenterestaurant NL - 11 november 2025